blåskjell dampet med hvitvin og sitron
Favoritt, Middag, Sjømat, Skalldyr

Valencianske blåskjell

Jeg husker første gangen jeg spiste blåskjell: Jeg var i slutten av mitt syttende år da samfunnsfagsklassen dro på busstur til Brüssel. Med lommeboka fylt med fire forskjellige valutaer og en god dose ungdommelig pågangsmot (og muligens noe overmot), var vi en gjeng som fant veien inn i Brüssels restaurantstrøk. Vi kunne gått på McDonalds, men i stedet bestilte vi hver vår «bøtte» med blåskjell på fancy restaurant. Jeg husker ikke mye av selve måltidet, annet enn at jeg synes det var godt. Og veldig voksent. Jeg var også ganske fornøyd over at jeg fikk servert øl…

blåskjell dampet med hvitvin og sitron

Med litt mindre ungdommelig pågangsmot har jeg nå laget blåskjell på eget kjøkken for første gang: en deilig rett jeg en gang fikk servert i Valencia. Derav navnet valencianske blåskjell.

Overmotet ligger i å gjenskape noe som jeg spiste for lenge siden – som jeg ikke har noen som helst oppskrift på. Jaja… den som intet våger osv… Æ synes det blei sabla godt!

Rå blåskjell
Unge og håpefulle i Brüssel (det er meg i den røde kjolen til venstre)

Valencianske blåskjell (1 porsjon)

  • 2 ts olivenolje
  • 1 sjalottløk, i tynne ringer
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 0,5 rød chili, finhakket uten frø
  • 0,5 sitron, fileter, kuttet i biter
  • 0,25 dl nypresset sitronsaft
  • 0,75 dl tørr hvitvin eller vann
  • 0,25 terning grønnsakbuljong
  • 1 klype sukker
  • Nykvernet pepper
  • 500 g blåskjell, vasket og skrubbet
  • 1 ss bladpersille, finhakket

Slik gjør du:

  1. Vask og skrubb blåskjellene. Kast de som ikke lukker seg helt.
  2. Ha olje i en stor, vid kasserolle på middels sterk varme. Surr sjalottløk, hvitløk og chili til løken er myk og gylden.
  3. Tilsett sitronfileter, sitronsaft, hvitvin, buljongterning, sukker og pepper og la alt surre i 1-2 minutter.
  4. Skru opp varmen til maks og ha i bjåskjellene. La de dampes under lokk i ca 3 minutter til de har åpnet seg. Kast skjellene som ikke åpner seg under dampingen.
  5. Dryss til slutt over finhakket bladpersille. Server med godt brød og et glass kald hvitvin. Mmm…
to bilder av blåskjell i gryte

Jeg har flere deilige oppskrifter med blåskjell: Sjekk ut blåskjell på grillen og asiatisk blåskjellsuppe.

2 Comments

  1. Blåskjell skal spises minst en gang når man er i Brussel. Det er helt himmelsk!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.