rabarbra og jordbærsyltetøy
Tilbehør

Sabla godt rabarbra- og jordbærsyltetøy

Hva er smaken av sommer for deg? Du vet den smaken som setter i gang hele sanseapparatet ditt og lokker frem deilige sommerminner? Som sørlending er jeg nesten programforpliktet til å si ferske reker og stekt makrell, men for meg er det lite som kan slå smaken av syrlig rabarbra dyppet i sukker eller solvarme jordbær rett fra åkeren. Unntaket må være når disse to kommer sammen i tidenes deiligste rabarbra- og jordbærsyltetøy. Å i sava så godt det er!

rabarbra og jordbærsyltetøy er perfekt å lage om sommeren

Supergodt til ostemat og dessert

Egentlig spiser jeg ganske lite syltetøy og har det som regel bare som tilbehør til et godt ostefat. Unntaket (for det finnes jo alltid) er en og annen “dessertskive” med frisk kremost og hjemmelaget syltetøy. Mmm… Sånn kan jeg kose meg med den gode sommersmaken helt det er tomt og jeg må vente til neste sesong for å lage mer.

Og hvis du, som jeg, faller pladask for denne sommerlige superduoen bestående av jordbær og rabarbra, kan jeg tipse om at det er som skapt for smuldrepai. Jeg bare nevner det…

rabarbra og jordbærsyltetøy på brødskive med kremost

Rabarbra- og jordbærsyltetøy (ca. 8 dl)

 • 550-600 g rabarbra
 • 400 g (1 kurv) jordbær
 • 250-300 g sukker
 • Sitronskall
 • 1 ss fruktpektin (kan sløyfes)

Slik gjør du:

 1. Skyll og tørk rabarbrastilkene og skær i ca. 2 cm tykke biter. Rens jordbærene og del i 2 hvis de er små, 4 hvis de er store.
 2. Legg rabarbra, jordbær og sukker lagvis i en tykkbunnet kasserolle og rør om. La blandingen stå og marinere noen timer slik at det begynner å dannes saft og sukkeret smelter. Dette kan godt stå til neste dag hvis du kommer på at du skal lage syltetøy litt sent på kvelden – eller det dukker opp noe annet du heller vil gjøre…
 3. Vask sitronen godt og tørk av. Bruk en ostehøvel eller skarp kniv til å skjære et stykke sitronskall som du har i kasserollen. Pass på å ikke få med noe av det hvite. Det smaker ikke så godt.
 4. Kok opp alt sammen mens du rører godt. Senk temperaturen og la syltetøyet koke til rabarbraen og jordbærene er blitt myke. Det tar ca. 10 minutter. Skum av underveis.
 5. Du kan fortsette å koke til syltetøyet tykner litt mer, eller du kan “jukse” litt med å tilsette fruktpektin. Jeg tilpasser metoden etter hvor god tid jeg har. Fruktpektin røres inn og deretter kokes syltetøyet ytterligere noen minutter.
 6. Sa ut sitronskallet og hell det ferdige syltetøyet over på rene, varme glass. Sett på lokk med en gang og la syltetøyglassene avkjøles i romtemperatur.

Det friske rabarbra- og jordbærsyltetøyet kan oppbevares mørkt og tørt (for eksempel i en kjeller) i månedsvis så lenge glassene er helt tette. Åpnede syltetøyglass holder et par uker i kjøleskapet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.