fasolada - gresk bønnesuppe
Suppe

Fasolada – gresk bønnesuppe

Aldri hørt om fasolada? Ikke jeg heller, før jeg plutselig snublet over det på Instagram i min daglige søken etter middagsinspirasjon. Og da jeg oppdaget at det er gresk bønnesuppe som skjuler seg bak det artige navnet, ja da var jeg solgt! Mitt kjærlighetsforhold til supper er nemlig dypt og inderlig – og godt dokumentert på denne bloggen. Det er rett og slett en lifesaver når det skorter på både midler og inspirasjon.

Det er lov å jukse litt…

Dette er praktisk talt grekernes nasjonalrett og etter litt kjapp research fant jeg ut at fasolada er enkel og ærlig bondekost bestående av bønner, grønnsaker og olivenolje. Dette er altså god, sunn og billig mat. Yay!

Dessverre krever tørre bønner litt planlegging, noe jeg ikke alltid er like god på. Så når magen allerede rumler så høyt at naboen kan høre det, og bønnene fremdeles er tørre bak ørene, er det på tide å tenke alternativt: Jeg tyr til hvite bønner på glass (boks og kartong funker også) og dermed er denne herligheten klar til å nytes på omtrent en halvtime. Det er jo lov å jukse litt, det har jeg lært fra den beste…

Topp topping

Min teori er at digg topping kan løfte selv den mest ordinære suppa til nye høyder. Og siden jeg ELSKER fetaost, og fetaost er gresk, er det en no brainer at det passer perfekt til fasolada. Om det er vanlig å gjøre det slik i Hellas vet jeg ingenting om, men det er et must for meg. Det var den lille detaljen som fanget oppmerksomheten min på Instagram – og som gjør fasoladaen til en hverdagsfest!

Denne toppingen kan også brukes til å pimpe opp en klassisk blomkålsuppe. Just saying!

fasolada - gresk bønnesuppe med fetaoslt

Fasolada (1 porsjon)

 • 150 g hvite bønner, ferdig kokte (eller 75 g tørre bønner)
 • 0,25 gul løk, i biter
 • 1 liten gulrot, i skiver
 • 0,5-1 stilk stangselleri, i skiver
 • 1 ts tomatpuré
 • 3 dl vann
 • 0,5 terning grønnsakbuljong
 • 1 ss olivenolje
 • Salt og pepper
 • 20 g festaost, smuldret
 • 0,5-1 ss bladpersille, finhakket
 • 1 ts koriander, finhakket (kan sløyfes, men anbefales ikke)
 • Revet sitronskall (kan sløyfes)
 • Godt brød

Slik gjør du:

Hvis du bruker tørre bønner må de vannes ut og kokes: Legg bønnene i rikelig med kaldt vann i 12 timer. Bytt gjerne vann halvveis. Hell av bløtleggingsvannet og ha bønnene i en gryte og hell over rikelig med vann. Kok opp og la bønnene koke i 30-40 minutter. Skum av underveis. Hell av kokevannet og følg fremgangsmåten under for å lage fasolada.

 1. Skyll bønnene bønnene godt. Forbered grønnsakene: Skjær løk i grove biter, gulrot i relativt tynne skiver og stangselleri i litt tykke skiver.
 2. Ha bønner og grønnsaker i en kasserolle sammen med tomatpuré, vann, buljongterning og olivenolje. Kok opp, senk temperaturen og la suppen koke i 20-25 minutter, eller til gulrotskivene er møre. Smak til med salt og pepper.
 3. Smuldre fetaost i en skål og bland sammen med finhakket bladpersille, koriander og revet sitronskall.
 4. Server bønnesuppen med smuldret fetaost på toppen og god brød som tilbehør.

Tips til variasjon
I tilfelle du veldig gjerne vil ha kjøtt eller bare vil ha litt variasjon så kan jeg informere om at lammeboller smaker veldig godt i denne suppa. Da gjør det ikke noe å lage en stor gryte med suppe og ha det til middag et par dager på rad.

fasolada med kjøttboller av lam

2 Comments

 1. Dette er omtrent den eneste retten grekerne ikke bruker fetaost til :-D
  Heller ingen buljong, persille eller koriander, men rikelig med olivolje.
  Tilbehøret består av (sånn jeg er vant til) noen dråper nypresset sitron rett i suppen, brød, rå løk, og varmrøkt makrell.
  Men for all del, det er sikkert nydelig med litt feta-topping også!
  Det blir jo som med mors kjøttkaker – det er alltids variasjoner, og de beste er de en er vant med hjemmefra :-)

  • ENEstående Mat

   Beklager sent svar far meg, Therese!
   Det er gøy å lese hva du er vant med til denne tradisjonsrike retten. Og mange gode innspill ti hvordan den kan varieres. Tusen takk – mye av dette skal testes neste gang jeg lager suppen.
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.