restesuppe med femkrydder
Middag, Suppe

Restesuppe med kinesisk femkrydder

Jeg elsker kinesisk femkrydder og den eksotiske krydderblandingen elsker vår fete julemat! Hvis du noen gang har laget eller smakt tapasribbe fra MatPrat så vet du hva jeg nøyaktig snakker om (og kanskje begynner tennene å løpe litt i vann akkurat nå?). Derfor er det helt naturlig for meg å gå i den asiatiske retningen når jeg skal bruke opp julematen i en digg restesuppe.

asiatisk restesuppe med julepølse

Mitt utgangspunkt her var en deilig, varmende kraftsuppe med femkrydderet i spissen, og deretter fylte jeg på med det jeg hadde av grønnsaker som lå på vippen mellom sikker død og nytt liv. Ikke la deg stoppe om du ikke har akkurat det samme som meg. Bruk det du har og la det stå til. Godt blir det uansett!

I denne suppa ser jeg for meg at det også ville smake like godt med rester av ribbe eller pinnekjøtt, i stedet for julepølse. Og hadde det ikke vært for at jeg hadde noen poteter som måtte reddes ville jeg garantert kastet noen fullkornsnudler inn i miksen også. For restesuppeprinsippet er jo like genialt som det er enkelt: du bruker det du har av rester og vipps! så har du en suppe.

restesuppe med femkrydder og julepølse

Restesuppe med kinesisk femkrydder (1 porsjon)

2 ts olje
0,5 gul løk, i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
0,5 ts brunt sukker
0,5 ts kinesisk femkrydder (five spice)
1 ts soyasaus
1 ts riseddik
5 dl kyllingbuljong/-kraft
1 liten potet, i terninger (eller nudler)
75 g sellerirot, i terninger (eller kålrot)
50 g pastinakk, i terninger (eller persillerot)
50 g gulbete, i terninger (eller gulrot)
75 g julepølse, i terninger
1 stor sjampinjong, i terninger
0,5 boks store hvite bønner (eller linser)
40 g brekkbønner, i biter
0,5 ss tørket koriander (eller fersk)
0,5 ts salt
0,5 ts revet limeskall
Srirachasaus

Finn fram alle ingrediensene og rens, skrell og kutt opp alle råvarene først, så går resten som en drøm. Det er et tips jeg alltid gir, men som jeg av en eller annen grunn sjelden følger selv. Dumt, for det er et godt råd.

Varm opp olje i en kasserolle på middels sterk varme. Tilsett løk i tynne skiver og la den steke under omrøring til løken begynner å få litt farge.

Rør inn hvitløk, brunt sukker, femkrydder, soyasaus og riseddik. La det surre ca. 1 minutt under omrøring.

Tilsett potet, sellerirot, pastinakk og bete. Hell over kyllingbuljong/-kraft, kok opp og la suppen småkoke 10-15 minutter, til rotgrønnsakene er møre.

Varm opp litt olje i en stekepanne og stek pølsebiter og sopp til de får litt farge og er gjennomvarme. Ha i suppegryta sammen med hvite bønner, brekkbønner og koriander. La suppen koke 5 minutter til. Smak til med salt om nødvendig.

Server restesuppa med revet limeskall (eller limebåter) og litt srirachasaus for ekstra kick.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.