kokeboka Hjemme hos Trond Moi
ENEstående Mat

Bok: Hjemme hos Trond Moi

#reklame

En av de mest spennende kokebøkene fra 2017 ble begått av Trond Moi og Pål Hetland og heter Hjemme hos Trond Moi! Som fersk “ex-kristiansander” kan det være at jeg er farget av hjemlengsel, og som bekjent av Pål og tidligere kollega med Tronds bestekompis er jeg muligens bittelitt inhabil når jeg anbefaler denne boka… Derfor skal jeg selvsagt underbygge min påstand med ubestridelige fakta, og du vil snart forstå at Hjemme hos Trond Moi er kokeboken du har savnet uten egentlig å være klar over det.

kokeboka Hjemme hos Trond Moi

En ganske annerledes kokebok

Trond Moi har utgitt et tosifret antall store og små bøker, hvorav flere har fått mye oppmerksomhet og vunnet priser. Likevel vil jeg påstå at Hjemme hos Trond Moi er den mest innovative og utfordrende kokeboken fra den meritterte kokken.

Så hva er det egentlig som gjør at nettopp denne samlingen oppskrifter skiller seg ut?

Først av alt føles boken mer som et hjertebarn enn en kokebok. Nettopp derfor er det en kokebok du virkelig har lyst til å lese, mer enn å bare bruke som inspirasjonskilde eller oppslagsverk.

Mye av grunnen til at jeg opplever det slik er hvordan boken er skrevet. Det er Tronds nabo, Pål Hetland, som har ført pennen og hele boken er skrevet i prosa. Hver oppskrift er en beskrivelse av situasjonen hvor kokken står og gjør sin greie og forfatteren lar deg få vite alt som skjer i grytene og omgivelsene, enten det er matrelatert eller ikke. Dermed føler jeg som leser at jeg virkelig er hjemme hos Trond, med kone og barn, katt og hund som svinser inn og ut av kjøkkenet.

Oppskrift på stekt makrell fra kokeboka Hjemme hos Trond Moi

Mobilbilder

Den andre tingen som skiller Hjemme hos Trond Moi fra de fleste andre kokebøker er bildene. Trond skriver at de ikke ønsket at alt skulle se perfekt ut, og at de derfor valgte bort matfotograf til fordel for egne mobiltelefoner. Nesten alle bildene i boken er tatt med mobilkamera, av forfatterene, og øyeblikkene som er fanget, av og til uskarpe, er med på å forsterke den ekte og nære stemningen de ønsker å skape. Det er som å bla seg gjennom Instagram-kontoen til en skikkelig matinteressert person med helt gjennomsnittlige fotokunnskaper. Det er herlig ekte, og det skiller seg definitivt ut i mengden av glossy kokebøker.

Oppskrift på rugbrød fra kokeboka Hjemme hos Trond Moi

Så, gjør disse grepene med prosa og mobilbilder “Hjemme hos Trond Moi” til en bedre kokebok?

For min del var måten oppskriftene er skrevet på en utfordring i starten og krevde litt tilvenning. Etter en stund tenkte jeg ikke på det lenger og når jeg leser boken nå synes jeg humoren og anekdotene er med på å krydre min egen matopplevelse.

I tillegg kommer selvsagt all den kunnskapen man får ta del i, delt av en av Norges beste kokker. Og han der deler veldig raust. Fordelt på drøye 270 sider får du alt fra frokost, festmat og desserter, til hvordan steke biff til forskjellige anledninger, alle ingredienser du bør ha på kjøkkenet til enhver tid og mobilnummeret til mammaen til Trond dersom du trenger hjelp til å lage skikkelig gode komper. Her får du også tips om hvordan starte en surdeig, hvilke grunnsauser du bør kunne og de beste måtene å tilberede poteter på.

Kokeboka Hjemme hos Trond Moi

Kok med hjertet og smil underveis

Oppskriftene er ikke nødvendigvis så innovative i Hjemme hos Trond Moi, men det skal de jo heller ikke være. Innovasjonen, synes jeg, ligger i at Trond og Pål har lykkes i å ta matlagingen ned til et nivå hvor vi som lesere føler at vi også kan lage digg mat til våre nærmeste. De viktigste ingrediensene er å lage maten med hjertet og huske å smile underveis. Da blir det godt uansett, selv om det ikke blir perfekt.

I forordet oppfordrer Trond leseren til å feile. Ta sjanser, våg å utfordre komfortsonene og lev ut drømmene dine. Vi kommer til å gå på trynet alle sammen, men det er også det vi lærer av og vokser på. Det er en fin filosofi, som ikke bare begrenser seg til kjøkkenet og matlaging.

Dette er rett og slett en finfin bok om favorittmaten til en som virkelig lever og ånder for god mat og familie, venner, naboer og husdyr. Har du plass i kokebokhylla di, vil jeg absolutt anbefale at du gjør som meg og kjøper deg et eksemplar så snart som mulig!

Til informasjon: Dette innlegget er merket som reklame fordi jeg anbefaler deg å kjøpe denne boka. Jeg har ikke skrevet på oppdrag fra noen og jeg har betalt for boka selv.

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.