ostekake med klementin og pepperkakebunn
Kake

Ostekake med pepperkakebunn

Jeg hører til den delen av befolkningen som elsker småkaker (jo tørrere jo bedre) og synes 7 sorter til jul er et minimum. For de andre, de som ikke er like begeistret for julekaker som meg, kan jeg anbefale å gå for ett slag: ostekake.

Ostekake står kanskje ikke på listen over de tradisjonelle syv slag til jul, men når jeg nå har sådd dette lille frøet og tanken etterhvert får slå rot, vil du snart innse at det er helt genialt… Ostekake er jo lett å like, frisk og myk som den er. Med krydret pepperkaker i bunnen er julekakene dekket inn og klementinene har fått plass i den fløyelsmyke og lett syrlige ostekremen. Når herligheten til slutt toppes med knust peppermynte-godis blir kaken fullstendig uimotståelig.

Prøv også ostekake med proseccogelé – til nyttårsaften kanskje?

ostekake med pepperkake, klementin og julestenger

Kjøp pepperkakene på butikken

Mitt beste tips til pepperkakebunnen er at du ikke bruker de kakene du har laget selv. Jeg har bakt nok pepperkaker og kakemenn i mitt liv til å vite at disse ikke skal knuses med vilje. Det finnes mange gode alternativer i butikken og før jul pleier det til og med å være på tilbud. Ostekaken merker ikke forskjellen og det kan jeg at ikke du gjør heller…

ostekake til jul med pepperkakbunn og klementinsmak

Ostekake med pepperkakebunn (24 cmØ)

 • 150 g smeltet smør
 • 300 g pepperkaker
 • 1 pk sitrongelé
 • ca 10 klementiner/2,5 dl klementinjuice
 • 125 g kremost naturell, romtemperert
 • 125 g kremost med mandarin og ananas-smak, romtemperert
 • 3 dl lettrømme, romtemperert
 • 100 g siktet melis
 • 1 ts vaniljesukker
 • 3 dl kald kremfløte, pisket til krem
 • Pepperkaker og peppermyntestenger/-drops, til pynt

Sett kremost og rømme på kjøkkenbenken i god tid før du begynner å lage kaken. Når alt er romtemperert blir det mindre sjanse for klumper. Kremfløten skal være kald, da er det lettere å piske krem.

Slik gjør du:

 1. Ta fram en “drøss” klementiner og skvis ut all den deilige saften (du trenger 2,5 dl). Sil saften og kok opp i en kasserolle.
 2. Rør inn sitrongelépulveret og la væsken avkjøles til tilnærmet romtemperatur. PS: Klementinjuicen kan erstattes med vann.
 3. Mens geléen avkjøles lager du kakebunnen og ostemassen: Smelt smøret i en gryte. Ha pepperkakene i en brødpose og knus godt (med en kjevle eller lignende).
 4. Ha kakesmulene i det varme smøret og rør godt. Fordel kjeksmassen jevnt i springformen og bruk baksiden av en spiseskje til å presse massen sammen til en fast bunn. Sett formen kaldt mens ostemassen lages.
 5. Bruk kjøkkenmaskin med K-blad og kjør sammen kremost og lettrømme.
 6. Sikt inn melis og vaniljesukker og kjør sammen til en jevn røre på rolig hastighet.
 7. Pisk fløten til stiv krem i en annen bolle. Vend inn i ostemassen.
 8. Til slutt røres klementingeléen forsiktig inn.
 9. Hell ostemassen over pepperkakebunnen. Dunk kakeformen forsiktig i kjøkkenbenken for å få en jevn kake og bli kvitt luftbobler. Dekk formen med plastfolie og sett kaldt i minimum 4-6 timer (eller natten over).
 10. Rett før servering pyntes kaken med mer pepperkaker og julestenger med peppermyntesmak. Og så er alt klart for jule-ostekake-bonanza!
ostekake med pepperkakebunn
ostekake med pepperkakebunn

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.