hjemmelaget fiskegrateng med poteter
Middag, Sjømat

Hjemmelaget fiskegrateng med potet

Er det teit å si at jeg blir øm i blikket og varm om hjertet når jeg tenker på god, gammeldags fiskegrateng? At skuldrene trekker sørover og og hjerneaktiviteten roes ned for en stakket stund i det jeg setter meg ned foran en tallerken med deilig fisk i tykk hvit saus og tørr strøkavring på toppen? Vel, så får jeg heller være litt teit, da…

hjemmelaget fiskegrateng

Som du skjønner har jeg sterke følelser knyttet til hjemmelaget fiskegrateng. Fisk, saus og strøkavring er bare byggesteinene som sammen skaper en følelse av trygghet. Det handler mye mer om gode barndomsminner fra da jeg hang i skjørtekanten til mormor og tryglet pent om å få kjøtt i stedet for fisk. For noen fiske-jente, det var jeg altså ikke. Og derfor var det vel ingen av oss som ville trodd at fiskegrateng skulle ende opp med å bli min ultimate kosemat – usle 35 år senere…

Hjemmelaget fiskegrateng med potet (1 raus porsjon)

150 g skinn- og benfri fiskefilet, i terninger
2 poteter, kokt og delt i skiver
40 g grønne selskapserter

Hvit saus

2 ss hvetemel
20 g smør
2 dl lettmelk
1 egg
1 ts Dijon sennep
Revet skall av en kvart sitron
1/8 ts malt muskatnøtt
Salt og pepper
0,5 gul løk, grovt hakket
0,5 ss solsikkeolje
2 ss revet hvitost

2-3 ss strøkavring
Bladpersille, finhakket
Råkostsalat eller revet gulrot

Sett ovnen på 200 grader.

Kok potetene møre og avkjøl, eller bruk rester. Skjær i tykke skiver. Her kan du også bruke potetrester om du har.

Skjær fisken i terninger, ca 2×2 cm. Velg mager hvit fisk du liker godt. Jeg elsker torsk, men sei og steinbit funker også bra. Liker du røkt fisk kan du bytte ut halvparten av fisken med røkt filet.

Har du fiskerester er det perfekt å bruke i fiskegratengen.

hjemmelaget fiskegrateng med poteter

Lag den hvite sausen:

Smelt smør i en kasserolle på middels sterk varme. Rør inn melet. Spe med litt og litt melk. Rør kontinuerlig til melblandingen er uten klumper før mer væske tilsettes.

Øk temperaturen og la sausen så vidt tykne før den tas bort fra varmen. Husk å røre slik at ikke sausen svir seg i bunnen.

La sausen avkjøles litt. Pisk sammen egget før det røres inn i sausen. Smak til med sennep, sitronskall, muskatnøtt, salt og pepper.

Varm olje i en stekepanne på middels sterk varme. Grovhakk gul løk og la løken surre i stekepannen til den er blank og mør. Løken skal ikke bli brun.

Rør stekt løk inn i sausen sammen med revet ost.

Smør en ildfast form med litt olje og legg potetskivene i bunnen. Legg på fiskebitene og dryss over frosne selskapserter.

Hell over den hvite sausen og dryss til slutt over strøkavringen. Stek fiskegratengen på 200 grader, midt i ovnen i ca 30 minutter.

Server fiskegrateng med et dryss finhakket bladpersille og revet gulrot, eller en spennende råkostsalat med appelsin og granateple.

hjemmelaget fiskegrateng med råkostsalat

TIPS: Hjemmelaget fiskegrateng kan fryses ned i ildfaste former før den stekes og tas fram på dager da det er litt mer knapt med tid til å lage middag. Dette er med andre ord en perfekt oppskrift å lage i større mengder, for så å fryse ned i passe store porsjoner. Den frosne fiskegratengen stekes på 200 grader i ca 30 minutter.

One Comment

  1. Ingar ødegaard

    Nam nam

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.