ingefærkake
Snacks, Tilbehør

Pimp opp ostefatet med godt tilbehør

De av oss som er født før 80-tallet husker kanskje at det fantes en tid da det å servere ost og kjeks og vin var noe av det mest “voksne” man kunne finne på. I alle fall var det slik i mitt hode. Selv spiste jeg kun ost til frokost og på matpakkeskivene helt fram til slutten av videregående. Tidlig skilte jeg meg nok ut ved å ha hele tre ostefavoritter, gul, brun og blå, men bortsett fra dét overlot jeg til de voksne å boltre seg med stinkende spesialiteter, drueklaser og overopphetet rødvin!

ingefærkake
Ingefærkake med fikenmarmelade passer sabla godt til skarp blåmuggost

Heldigvis er det lenge siden fortidens Ball-gensere, puddelrockere og vinhyller innebygd i peisen. Osten er derimot i vinden som aldri før, og nå skal den helst være norsk.

Det er på tide og la tapasrettene hvile litt, og ta fram osteknivene igjen. Det er ikke sikkert det er like “sofistikert” som jeg en gang trodde det var, men det har litt retro schvung over seg, og det er jo stilig. Det beste er at du ikke behøver å raide hele ostedisken for å få til et solid ostefat. Det holder å ha 3 (maks 4) oster: en mild og myk brie, en middels sterk blåmuggost, en fast ost à la Gruyere eller Manchego og kanskje en eller annen kremost f.eks. Her er det bare å finne sine favoritter blant norske og utenlandske godbiter.

Når ostene er på plass, kan du gå amok med tilbehøret. Glem for all del ikke frisk frukt (druer og pæreskiver), men eksperimenter gjerne med forskjellige nøtter i honning, tørkede frukter i marinade, marmelader og geléer. Søtt passer perfekt til oster med mye smak, og knasende nøtter gir god kontrast til de myke ostene. Det finnes mye bra å få kjøpt på delikatessebutikker i inn- og utland, men jeg personlig liker å lage tilbehøret selv (se utvalgte forslag under). Velg tilsammen 3-4 tilbehør, alt ettersom hvor ivrig du blir, pluss kjeks.

Vanskeligere er det altså ikke å diske opp med superdupert ostefat som vil imponere de aller fleste. Tradisjonelt, men likevel modernisert. Men uansett hva du gjør: server for all del ikke varm rødvin! Prøv med bobler i stedet – det passer til alt!

Godt tilbehør til ost

Syltede valnøtter

syltede valnøtter

Nøtter i honning (trenger ikke oppskrift: nøtter i en skål, dekket med akasiehonning, eller annen flytende honning. Ferdig!)

Portvinsmarinert aprikos

portvinsmarinerte aprikoser med stjerneanis

Chilimarmelade

kjeks med brie og chilimarmelade

Timiancookies

timiancookies

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.