portvinsmarinerte aprikoser med stjerneanis
Tilbehør

Portvinsmarinerte aprikoser

Med tanke på hvor godt det faktisk er så brukes det altfor lite portvin her i Elveslottet. Det er ikke akkurat trangt om plassen foran portvinshylla på polet heller, og de få som henger der har en forholdsvis høy snittalder. Selv har jeg ganske nylig funnet veien til både portvinens gleder og selve hylla på polet, via en slags “dannelsesreise” til Porto og Douro-dalen. Men mer om den en annen gang…

portvinsmarinerte aprikoser med stjerneanis

En av grunnene til at jeg har begynt å sloss om portvinsflaskene med de gamle damene på polet, er disse marinerte aprikosene. De lett syrlige aprikosene bader i søt og krydret portvinsmarinade og fører med seg glede til alle ostene på ostefatet: brie, manchego, blåmuggost, chevre, for å nevne noen. Tror jaggu meg de passer til bruosten også…

Portvinsmarinerte aprikoser (ca 5-6 dl)

2 dl hvit portvin
2 dl tørr hvitvin
1 dl vann
500 g demerarasukker (eller 50/50 hvitt og brunt sukker)
2 hele stjerneanis
2 hele kanelstenger, delt i 2
500 g hele tørkede aprikos

Rør sammen portvin, hvitvin, vann og sukker i en kasserolle. Tilsett hel stjerneanis og kanelstengene. Kok opp under omrøring og ha i aprikosene. Senk temperaturen og la alt småputre i 5-10 minutter.

La aprikosene avkjøles litt før de fylles på rene, varme glass. Fordel krydderne på de forskjellige glassene hvis du vil forsterke kryddersmaken enda mer. Fyll helt opp med lake, sett på lokk og la glassene stå kjølig 2-3 dager før bruk.

Som nevnt passer de portvinsmarinerte aprikosene som hånd i hanske til ostemat. I tillegg kan de passe som spennende tilbehør til and, svinesteik og i kalkunstuffingen.

portvinsmarinerte aprikoser

TIPS 1: Marinerte aprikoser er perfekte smågaver rundt juletider. Uåpnede glass som oppbevares kjølig kan holde seg minimum 2-4 uker.

TIPS 2: Bytt ut stjerneanis med vaniljestang eller kardemommefrø hvis du liker det bedre.

2 Comments

  1. Dette høres utrolig godt ut, må prøves. Bare så synd vi har drukket opp porvinen som vi kjøpte i Portugal i sommer. Da må jeg innom polet en tur skjønner jeg! Rapport kommer.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.