peppernøtter
Småkaker

Perfekte peppernøtter

Cooks in ca. 1 time Difficulty Easy

Peppernøtter hører for meg med blant de klassiske julekakene. Det er små munnfuller som inneholder overraskende lite pepper, men som smaker mye jul. Her er det myyye stjerneanis (ja, det skal være så mye, og denne oppskriften er i tillegg allerede halvert fra originalen), litt nellik og litt pepper, som sammen skaper en god varm smak av forventninger. De er også så beinharde at jeg nesten garanterer alvorlig livsfare for alle tenner i nærheten av disse tilsynelatende uskyldige småkakene. Mitt råd er: Beskytt gebisset og sørg alltid for solid “dunking” i kaffen før du skal nyte smaken av de perfekte peppernøttene…

peppernøtter

Jeg fraskriver meg altså herved ethvert ansvar for ødelagte plomber som følge av peppernøttspising. Bakes på eget ansvar. Herfra er du helt alene…

Peppernøtter (3-4 stekebrett)

250 g lys sirup
250 g hvitt sukker
125 g smør
0,5 dl kremfløte
15 g malt stjerneanis
0,5 ts malt pepper
0,5 ts malt nellik
0,25 ts salt
0,25 ts natron
1 ss vann
500 g hvetemel

Varm opp sirup, sukker, smør, fløte, stjerneanis, nellik og salt i en kasserolle. Rør om til alt sukkeret er løst opp. La sirupmassen avkjøle 10-15 minutter.

Ha melet i en bakebolle. Rør natron ut i litt vann og tilsett melet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og hell litt og litt av sirupmassen over i melblandingen mens maskinen går. Du kan elte for hånd men da må sirupmassen avkjøles så mye at det er mulig å ta i den uten å brenne seg. Kakedeigen skal være fast og ikke klissete når alt er ferdig blandet. Den skal også helst fremdeles være varm.

Bruk hendene til å trille til små kuler på størrelse med druer og press hver kule litt flat med en gaffel slik at peppernøttene får riller. Trill ut alle peppernøttene før deigen avkjøles helt/tørker – slik unngår du at nøttene sprekker. Det har ikke noe å si for smaken, det er kun for utseendet!

Plasser nøttene ganske tett på bakepapirkledd stekebrett (de holder formen ganske godt og eser bare litt ut). Sek midt i ovnen på 175 grader i 10-14 minutter. Følg med mot slutten av steketiden så ikke peppernøttene blir for godt stekt. De skal bli mørkere i fargen, men ikke svidd.

Løft hele bakepapiret fra den varme stekeplaten over på en rist og la peppernøttene avkjøles helt før de flyttes over i en kakeboks/eske. Det er først når peppernøttene er fullstendig avkjølte at de får sin beinharde, plombeknusende konsistens. Spises på eget ansvar, men de er altfor gode til å la være…

Oppskriften har jeg fått av min kollega Marianne som har fått den av en annen kollega under navnet Bjoraa-nøtter. Som nevnt er originalen dobbelt så stor porsjon, men jeg opplevde at jeg var lei av å trille nøtter halvveis i den halve porsjonen, og derfor legger jeg den ut slik som dette. Har du hjelp på kjøkkenet, gode tenner og mange å dele med, er det bare å lage dobbel porsjon!

peppernøtter

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.