Tilbehør

Grys fikenmarmelade

Det er mulig du synes fikener passer best til jul, men der tar du grundig feil! Fikenmarmelade burde være fast følge til ethvert ostebord med respekt for seg selv. Denne oppskriften har jeg fått av min venninne Gry, og hun kan fortelle at den er sykt god til brie… Jeg er helt enig!

fikenmarmelade med stjerneanis

Fikenmarmelade

250 g tørkede fiken
1,5 dl vann
Saften av en halv sitron
Saften av en lime
Skallet av en vasket lime
1,5 dl brunt sukker
1 hel kanelstang
2 hel stjerneanis

Legg tørkede fiken i en bolle med vann i minimum 4 timer (gjerne over natten). Ta vare på bløtleggingsvannet.

Ha fiknene i en foodprocessor (spar på 4-5), og kjør et par sekunder. Kutt de resterende fiknene i små biter, for hånd. Ha fiknene sammen med bløtlegginsvannet, saften av sitron og lime, limeskall og sukker i en kasserolle og kok opp. Tilsett kanelstang og stjerneanis. og la marmeladen putre i ca 1 time.

Ha marmeladen over på rene, varme glass. Marmeladen må oppbevares i kjøleskap. Den kan også fryses ned i mindre porsjoner, og tas fram hver gang ostefatet gjøres klar til fest. Eller når brien ligger klar og venter på noe godt…

6 Comments

 1. Dette skal heilt klart prøvast! Men eg brukte opp siste fikenane mine då eg bake kringle sist, har dei framleis slikt i butikken skal tru?

  • ENEstående Mat

   Jeg tror kjeder som ICA Maxi og Ultra har fikener i sitt faste sortiment. Muligens Coop Mega eller Extra også. Asiatiske butikker burde også ha. Lykke til :-)

 2. Denne så fantastisk god ut! Fikenmarmelade er fast tilbehør til blåmuggost her.
  Mitt spmål er, hvor lenge holder den seg?
  Mvh Gry

  • ENEstående Mat

   Hei Gry! Så lenge du er nøye med å bruke rene glass til marmeladen kan det oppbevares ganske lenge i kjøleskapet i uåpnet tilstand. Når glasset er åpnet vil jeg tro at det holder et par uker. Men har ikke fått testet det selv… det forsvinner som regel raskere enn som så ;-)

 3. Kan kanelstang ligge i glass i den ferdige fikenmarmeladen?

  • ENEstående Mat

   Hei Lena! Smak på marmeladen og kjenn etter om du synes det er nok smak av kanel. Vil du ha mer kanelsmak (eller stjerneanis) lar du de hele krydderne bli med over i glassene. Lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.