Kantarell- og sellerirotsuppe
Suppe

Kantarell- og sellerirotsuppe

Sellerirot er den stygge lille knollen med den store smaken. Prøv å lag lapskaus uten, det blir ikke særlig tess. Eller forsøk å lag hvilken som helst kraft uten innslag av selleri. Du vil med en gang kjenne at det er noe som mangler. Sellerirot er en av de fire store på kjøkkenet sammen med gulrot, purre og løk. Den er kjøkkenets arbeidshest og smaksgarantist.

Kantarell- og sellerirotsuppe

Det er i grunnen kun det siste halvåret jeg har begynt å sette pris på selleriroten som mer enn bare et element i kraft og norsk tradisjonsmat. Jeg har nemlig blir kjent med en kokk som veldig ofte lar sellerien få mer plass på tallerknene han serverer – ovnsbakt, grillet, lettsyltet, puré osv. Det er litt som med en birolle i en film: Alle vet jo at det er side-kicket som gjør at stjerna får skinne. Og akkurat slik er det med denne kantarell- og sellerirotsuppa. Kantarellen har hovedrollen, det er tross alt skogens gull, men selleriroten får det hele til å komme sammen til en deilig, myk og kremet høstsuppe. Det er nesten en Oscar-verdig prestasjon…

Kantarell- og sellerirotsuppe (1 porsjon)

1 ss smør
1 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
ca 50 g kantareller
ca 75 g sellerirot, i små terninger
1 ts eplesidereddik
3-4 dl grønnsakskraft (-buljong)
0,5 dl melk

Garnityr
1 ts smør til steking
1 ts soyasaus
ca 25 g kantareller
Salt og pepper
Mager kesam
Finhakket bladpersille til pynt

Smelt smør i en kasserolle på medium sterk varme. Surr finhakket løk og hvitløk til løken er blank og mør (3-5 minutter). Børst kantarellene (ca 50 g) fri for jord og rusk, og ha i kasserollen sammen med den stekte løken. La dette surre i ytterligere 2-3 minutter før terninger med sellerirot tilsettes sammen med eplesidereddiken. La eddiken kokes inn under omrøring, og hell så over kraften/buljongen. Start med 3 dl, så kan du heller spe på med mer kraft dersom suppen blir for tykk når den kjøres til puré. Kok opp og la suppen småputre til sellerirotterningene er møre, ca 15 minutter.

Ta kasserollen bort fra varmen, tilsett melk og bruk en stavmikser til å kjøre suppen til en jevn puré. Kok opp igjen og hold varm til servering.

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme og hell forsiktig på soyasaus. Stek resten av kantarellene i soyasmøret til de får fin farge. Smak til med salt og pepper.

Kantarell- og sellerirotsuppe

Nyt kantarell- og sellerirotsuppen med soyastekte kantareller, en dash mager kesam eller crème fraîche og finhakket bladpersille.

TIPS: Ønsker du å pimpe opp hverdagssuppa til en festaften verdig, bytt ut melk og mager kesam med fløte og crème fraîche.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.