En haug med briocheknuter
Bakst, Gjærbakst

Brioche med pesto

For snart 5 år siden delte jeg en oppskrift på brioche. Samtidig varslet jeg om muligheten for at djevelen stod bak det hele. Djevelen og franskmennene. Selv tok jeg egen advarsel dønn alvorlig, og har ikke rørt en eneste brioche siden den dagen (gudfryktig sørlending som jeg er). Jeg har til og med gått store omveier og tatt på meg mentale skylapper for å slippe unna fristelsen av den plastinnpakkede butikken-briochen. Jeg stoler rett og slett ikke på meg selv i nærheten av dette bakverket.

På tross av alt jeg har gjort for å unngå det, har jeg altså bakt brioche igjen. Jeg har ofret magemål og potensielt store deler av garderoben for helt uselvisk å bringe disse godsakene til folket. Denne gangen kan jeg dessverre ikke trekke inn franskmennene – jeg har kun meg selv å skylde på. Jeg er rett og slett for svak – pestobrioche’ene vinner!

En haug med briocheknuter

Om du våger deg ut på brioche-kjøret kan du se fram til forlokkende saftig og luftig bakverk som smelter på tunga (og muligens legger seg på hoftekammen). Med basilikumspesto i svingane passer brioche-knutene perfekt som tilbehør til fløyelsmyke supper, gode salater eller enkle ost og skinke-blingser.

Brioche med pesto (16 stk.)

385 g finbakst (ekstra fint hvetemel)
115 g manitoba-mel
eller 500g finbakst
10 g salt
10 g tørrgjær
25 g sukker
170 ml lettmelk
220 g økologiske egg, romtempererte (ca 4 mellomstore egg)
200 g kaldt smør, i terninger
Egg til pensling, pisket

Basilikumspesto
1 liten basilikumsplante
Salt
1,5 fedd hvitløk
1,5-2 ss ristede pinjekjerner
ca 50 g revet parmesan
1-2 dl god olivenolje

Om melet: Manitoba-mel er en sterk, proteinrik meltype som tar opp mer væske, tåler lang heving og dermed gir lenger holdbarhet. Det kan være en fordel i bakverk som brioche som jeg synes taper seg ganske raskt i ferskhet. Om du ikke har det tilgjengelig, bruk bare finbakst eller vanlig hvetemel.

Brioche med pesto

Ha alle ingrediensene (bortsett fra smøret) i en kjøkkenmaskin og elt i  ca 15 minutter til deigen slipper bollen. Tilsett smørterninger litt og litt til smøret er eltet inn i deigen. La maskinen elte i ytterligere 5 minutter før deigen has over i en stor, ren bolle som dekkes med plastfolie og settes til heving. Sett gjerne deigen kaldt og la den kaldheve over natten, men la den stå minimum 2 timer.

Lag basilikumspestoen som beskrevet her.

To bilder som viser bretting av brioche med pesto

Sett ovnen på 180 grader. Velt deigen ut på melet underlag og elt for hånd for å få ut luft. Kjevle deigen ut i et rektangel på ca 40×50 cm. Smør pestoen jevnt utover. Brett 1/3 av deigen mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel slik at det blir 3 lag. Kjevle forsiktig ut til et rektangel på ca 30x 50 cm (ish). Del leiven i 16 remser på tvers. Hver remse tvinnes og knytes til en slags knute. Sett snurrene på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie og etterhev i ca 1 time. Pensle med pisket egg og stek i ca 15 minutter. Avkjøl på rist og nyt samme dag!

nærbilde av brioche

Og husk å dele briochene med venner – mest for å spre kaloriene utover flere bakender ;-)

Oppskriften er basert på Paul Hollywoods brioche couronne.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.