Pai med sopp, eple og blåmuggost
Middag

Rustikk pai med sopp og blåmuggost

Cooks in 45 Difficulty Easy

Inspirasjon til denne paien med sopp og blåmuggost fikk jeg første gangen jeg var i Porto (foreløpig også mitt eneste besøk til Portugals nest største by). Porto er som en slags europeisk San Francisco i miniatyr, bare mer slitt og med langt færre slitsomme amerikanere. Jeg falt pladask og bare MÅ tilbake og få mer! Mer bakker, mer smale og forfalne bygninger, mer fine fliser, mer spennende sjømat, mer portvin… Dagens reiseanbefaling der altså.

Nærbilde av paistykke med sopp og eple

Jeg har tidligere avslørt at jeg er blitt relativt stor fan av portvin på mine “eldre” dager. Turen til Porto gjorde lite for å dempe på det. Og det var faktisk da jeg fikk servert denne paien (-ish, for det var ikke sopp i originalen) sammen med et glass 20 år gammel tawny, at jeg ble fullstendig frelst. Portvin er nemlig langt fra kun en dessertvin, og den nøttete sødmen i en lagret tawny passer perfekt til eple og blåmuggost. Og sopp…

Lyst på noe annet digg med sopp? Prøv min kremete soppsuppe eller one pot-middag med kylling og sopp.

Pai til hverdags og fest

Nå er det ikke slik at du drikke portvin til paien. Den funker supert som hverdagsmiddag – spesielt hvis du dropper husmorpoengene og kjøper ferdig paideig. Men det kan jo hende du vil lage en litt spesiell forrett eller kanskje servere pai med sopp, eple og blåmuggost til lørdagskvelden til en forandring? Det vil i så fall være en utmerket anledning til å børste støv av flaska med portvin du har innerst i skapet.

Pai med sopp, eple og blåmuggost (1 porsjon)

 • 1 porsjon paideig (hjemmelaget eller kjøpt)
 • 100 g sjampinjong, i skiver
 • Ca. 1 ss smør
 • 1 medium stor gul løk, i tynne ringer
 • 1 ts sherryeddik
 • 0,5 ts sukker
 • Salt og pepper
 • 0,25 eple, i terninger
 • 10-15 g blåmuggost
 • 1 egg + egg til pensling
 • 1-2 ss crème fraîche
 • 1 lite fedd hvitløk, finhakket
 • 1 kvist frisk timian, finhakket
 • Revet parmesanost

Slik gjør du:

Lag paideigen som beskrevet her (det krever en god del tid til å la deigen hvile, så start tidlig nok), eller kjøp fersk paideig, eller frosne butterdeigsplater. Tilpass deigen til formen du vil bruke eller la den ligge flatt på et bakepapirkledd stekebrett som jeg har gjort.

Så er det fyllet: Rens soppen og skjær i relativt tykke skiver. Skrell løken og skjær i tynne ringer (bruk gjerne mandolin). Stek soppen på høy varme til den begynner å svette. Krydre med salt og pepper og stek videre under omrøring til den begynner å få farge. Sett til side.

Senk temperaturen på stekepannen og smelt smøret. Ha i løkringene og la de surre forsiktig uten å få farge i ca 10 minutter. Hell over eddiken og sukkeret. Rør godt om og la alt surre videre i 10 minutter til. Imens kan du skrelle eplet og dele i små terninger.

Sett komfyren på 200 grader. Fordel løk, sopp, eplebiter og smuldret blåmuggost på midten av paideigen. Brett inn kantene på paibunnen.

Bruk en gaffel og pisk lett sammen egg, crème fraîche, hvitløk og timian i en bolle og hell over paibunnen med alle godsakene (smak gjerne til med ekstra salt og pepper om nødvendig).

Pensle paikanten med egg og dryss over litt revet parmesan. Hvis du vil kan du dele et eple på midten og skære tynne skiver til pynt på toppen som jeg har gjort.

Stek paien midt i ovnen på 200 grader i 25-35 minutter. Paien er ferdig når eggestanden har stivnet og paideigen har blitt sprø og fått en fin gylden farge. Nytes sammen med litt grønn salat og godt brød – og gjerne et lite glass 20 år gammel tawny portvin.

Glass med tawny portvin og pai med sopp, eple og blåmuggost

Pai med sopp og eple + en salat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.