Brownies med salte nøtter og hvit sjokolade
Bakst, Dessert, Kake

Brownies med salte nøtter

Så lenge jeg kan huske har brownies vært min ultimate “comfort-kake”. Du vet, den kaken du tyr til når det røyner litt på i hverdagen og du trenger litt trøst i form av MANGE kalorier. Da jeg studerte i San Francisco (for en liten evighet siden) gjorde hjemlengsel og arbeidspress på skolen at jeg hadde ganske hyppige mini melt-downs. Men redningen var nær: kolonialen på hjørnet solgte brownies pakket i plast for 1 dollar! Det at disse kakene mest sannsynlig var like naturlig fremstilt som Ho-Hos og Ding Dongs og fremdeles vil være spiselige etter en atomkrig, spilte liten rolle på det tidspunktet. De var seige, smakte sjokolade og kostet lite – det var alt som skulle til. Jeg var ikke så kravstor på den tiden…

Brownies med salte nøtter og hvit sjokolade

Enten du kjenner deg igjen i “comfort-kaken” eller ikke – denne kaka er SÅ fantastisk god at du kommer til å finne på mini-kriser for å rettferdiggjøre kakebaking i tid og utide. Det kan være dårlig hårdag, flekk på favoritt genseren, stod-opp-på-feil-side-av-senga. Ingen unnskyldning er for dum så lenge det ligger en brownies med salte nøtter og hvit sjokolade i andre enden, klar til å gjøre dagen bedre med sin søt-salte himmelskhet.

Brownies med salte nøtter (9-16 kakestykker)

Salte nøtter
2 dl vann
1,5 ss grovt salt (Maldonsalt f.eks.)
80 g pekannøtter (eller andre nøtter du liker: mandler, hasselnøtter, valnøtter)
Ca 10 g smør

Kok opp vann og salt i en kasserolle. Ha i nøttene og la de trekke i 10-15 minutter. Sett ovnen på på 150 grader når det nærmer seg at nøttene har trukket ferdig.

Fordel de salte nøttene på et bakepapirkledd stekebrett og fordel smøret i små klatter utover nøttene. Sett brettet midt i ovnen og stek i 25 minutter. Vend om på nøttene et par ganger i løpet av steketiden slik at smøret fordeler seg og nøttene blir jevnt stekt. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøles til romtemperatur mens røren til kaken blir laget.

brownies med salte nøtter og hvit sjokolade

Brownies (23×23 cm browniesform)

3 egg
415 g sukker
0,25 ts salt
1,5 ts vaniljesukker
45 g godt kakaopulver (gjerne fra Valrhona)
140 g hvetemel
150 g smeltet smør
80 g salte nøtter (som beskrevet over)
80 g hvit sjokolade, grovt hakket eller “knapper”

Sett ovnen på 180 grader varmluft. Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin med visp. Bruk lav hastighet og ikke kjør kakerøren for lenge – da kan resultatet bli tørt.

Ha egg og sukker i en bakebolle. Bruk visp til å piske godt sammen, men ikke lenger enn 1 minutt. Tilsett salt, vaniljesukker, kakao og hvetemel og miks til en røre uten klumper. Rør til slutt inn smøret.

Kle kakeformen med bakepapir. Jeg har en firkantet browniesform, men rund springform går også fint. Hell røren over i formen og fordel jevnt. Fordel nøttene og sjokoladen på toppen og dytt forsiktig ned i røren slik at de ikke lenger ligger på toppen.

Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter. Her gjelder det å kjenne sin egen ovn godt, og sjekke status ved å stikke kaken med kakepinne for å sjekke når den er ferdig. Pinnen skal så vidt være tørr når kaken er klar. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i formen slik at den får «satt» seg. Del opp i stykker og spis alt selv eller del med noen du vet vil sette pris på denne herlige søt-salte kaken.

brownies med salte nøtter og et glass melk

TIPS: Brownies egner seg veldig godt til å fryses ned om du vil spare noen stykker til en senere anledning. Den seige kjernen blir om mulig bare enda mer bedre og fristende.

5 Comments

 1. Ugh, Valrhona-kakao har fullstendig ødelagt all annen kakao for meg. Den er så god og smaksrik og fantastisk! Jeg kjøpte kakao fra Lindt da jeg var ute og reiste, men ble kjempeskuffet, ikke stort bedre enn noe annet. Freia sin smaker liksom jord.

  Så, ingen over, ingen ved siden! Valrhona for life! Det er STOR forskjell, og jeg har ingen vei tilbake nå som jeg har blitt en snobb :C

  Du tar som vanlig nydelige bilder, det ser fantastisk ut! Brownies, mmm!

 2. Nydelig brownies!! søt og sjokoladete, salt og krønsji på en gang! Har bakt denne flere ganger. Tusen takk for gode oppskrifter som funker så bra! <3

  • ENEstående Mat

   Hei Marita! Så gøy at du liker oppskriftene mine :-) Og jeg er helt enig: denne brownies’en er en av mine favoritter :-)

 3. Rune Sundbø

  For ei fantastisk kake
  Dette er virkelig en enestående kake, Anne Cathrine
  Satt som et skudd til Ripassoen

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.