kokeboken Kjøttfri mandag
ENEstående Mat, Kjøttfri mandag

Bok: Kjøttfri mandag

Jeg har fått en ny kokebok til min stadig økende samling: “Kjøttfri mandag”. Den har vist seg å være helt perfekt å lese i søndag ettermiddag mens man planlegger kommende ukes middager…

“Grønnere” hverdagsmat

“Kjøttfri Mandag” er ført i pennen av bloggkollega, Masterchef-vinner og matentusiast Maj-Britt Aagaard. Inntil ganske nylig var Maj-Britt ganske skråsikker på seg selv som kjøtteter, men etter litt vennlige dytt og hint fra venner på den grønne gren begynte hun å utforske kjøttfrie alternativer. Sakte men sikkert har hun blitt inspirert til nye og spennende retter som ikke inkluderer kjøtt eller fisk, og resultatet er fanget mellom to permer i en flott og innbydende kokebok – uten et spor av kjøtt.

kokeboken Kjøttfri mandag

#meatfreemonday

Kjøttfri mandag er ikke et konsept Maj-Britt selv har funnet på. Bevegelsen Meat Free Monday ble startet i 2009 av Paul, Mary og Stella McCartney for å øke bevisstheten rundt de miljømessige konsekvensene kjøttforbruket i dagens samfunn har. Bevegelsen ønsker også å oppmuntre hver og én av oss til å være mer miljøbevisste, ta vare på naturlige ressurser og forbedre egen helse ved å spise minst ett måltid i uka uten kjøtt. Det er en svært enkel og tilsynelatende liten handling som kan føre til at klimautfordringene vi står overfor kan få et aldri så lite skudd for baugen…

Tilbake til kokeboka: Maj-Britt skriver lett og personlig og med en fin liten snert som gjør at jeg flere ganger må trekke på smilebåndet. Det er som å møte meg selv i kjøkkendøra innimellom, og jeg får lyst til å lese boka fra perm til perm (som en spennende krimbok du ikke klarer å legge fra deg). Akkurat dét er ingen dum idé heller: boka byr på 52 spennende og varierte oppskrifter, delt inn i årets 4 årstider. Altså én kjøttfri middag for hver uke gjennom et helt år, basert på hvilke råvarer som er best i hvilken sesong, og litt etter forfatterens humør.

Inspirerende kokebok

“Kjøttfri Mandag” er full av nydelige bilder tatt av Maj-Britts flinke fotografkjæreste, Matias Armand Jordal. Jeg har drømt meg helt bort i bildene, stemningen og oppskriftene og boka er på kort tid blitt full av eselører (sammen med en økende mengde matflekker). Jeg kan nesten ikke vente helt til neste mandag…

Så for de som gjerne vil ha litt inspirasjon til kjøttfrie måltider, kjemisk fritt for moralske pekefingre (man behøver ikke konvertere til å bli vegetarianer for å få glede av denne boka) – look no further: Dette er “bruksanvisningen” til kjøttfri mandag.

nærbilde av pastarett med grønnkål

Her er min versjon av pasta med grønnkål, inspirert av en av de mange kjøttfrie oppskriftene på Maj-Britts blogg (Spiselandslaget).

BTW: Som resultat av å ha blitt inspirert av Maj-Britts bok, samt gjort litt research rundt “kjøttfri mandag”-bevegelsen har jeg valgt å endre navn på stikkord-taggen her på bloggen fra “Vegetar” til “Kjøttfri”. Permalenken forblir den samme: https://www.enestaaendemat.no/tag/vegetar/

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.