Stekt skrei med rotchips og potetmos
Middag, Sponset

Enestående festmiddag med skrei

Cooks in 1 Hours, 30 Minutes Difficulty Medium

Innlegget er skrevet i samarbeid med Godfisk.

Jeg var ikke veldig vond å be da Godfisk spurte veldig pent om jeg ville teste deres nye oppskrift på festmiddag med skrei. Det er jo alltid kjekt å få inspirasjon til nye fiskemiddager, og i tillegg gav erfaringen meg et par nye erfaringer: Jeg laget mat med skrei for første gang i mitt liv. OG jeg friterte noe for første gang i mitt liv… Det at jeg aldri har tilberedt skrei hjemme er en sørgelig forglemmelse (torsk er jo fisken min, liksom). Fritering derimot, har i grunnen aldri stått på lista over ting jeg må gjøre før jeg dør. Og nå trenger den ikke det heller: Been there, done that!

Stekt skrei med rotchips og potetmos

Hvis jeg ser bort fra min “fobi” mot fritering (jeg har overdrevent respekt for store mengder glovarm olje) så må jeg bare si: dette er absolutt en festmiddag alle bør prøve. Det er uten tvil noe av det fjongeste jeg har laget til meg selv, men det var absolutt verd “jobben”. Den fine faste fisken, den rike appelsinsausen, den myke potetmosen, de sprø rotchipsene og den friske salaten… Vann-i-munnen-godt!

Festmiddag med skrei (1 porsjon)

Rotchips (nok til flere)

 • Gulrot i tynne skiver
 • Rødbete i tynne skiver
 • 4 dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
 • Salt og pepper

Skrell gulrot og rødbeter i tynne skiver (1 mm). Bruk gjerne mandolin. Legg skivene en bolle med iskaldt vann.

Ha oljen i en kasserolle og varm opp til ca. 180 °C. Bruk en tynn pinne av tre (grillspyd f.eks.) for å sjekke om det er varmt nok: Det skal boble rundt spissen.

Bruk kjøkkenpapir og tørk godt av grønnsakene og friter litt og litt i gryten til grønnsakene de er crispy. Friter gjerne gulrot og rødbete hver for seg siden de trenger forskjellig tid i gryta. Er skivene for tykke kan dette ta flere minutter. Bruk hullsleiv og løft chipsen over på et tørkepapir slik at fettet får renne av. Krydre med salt og pepper.

Potetmos

 • ca. 150 g potet, i terninger
 • 1 ts smør
 • 1 ts gresk yoghurt
 • En liten skvett melk
 • Salt (og pepper)

Yoghurten er med på å gi potetmosen en frisk smak som passer godt til den smaksrike sausen.

Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og mos med stamper. Rør inn smør og yoghurt og spe med melk til konsistensen blir luftig og smuud (myk). Smak til med salt, og nykvernet pepper om du vil.

salat med appelsinfileter, fennikel og rødløk

Appelsin- og fennikelsalat

 • 1 appelsin, delt i fileter
 • 1 fennikel, i tynne skiver
 • 0,25 stk rødløk, i tynne ringer
 • 1 ss olivenolje
 • Salt og pepper

Skrell appelsin med kniv og skjær ut båter mellom hinnene. Slik får du fine fileter til salaten. Bruk mandolin på fennikel og rødløk for å få syltynt og florlett resultat. Vend appelsinbåtene, fennikel og rødløk i olivenolje, og smak til med salt og pepper.

Pannestekt skrei

 • 200 g skreifilet med skinn
 • 0,5 ss salt
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss olivenolje
 • 2 kvister timian
 • 1 ss smør

Skrap skinnsiden godt og dryss salt over fisken. La den ligge i 10 minutter. Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir. Om du har fått tak i skinnfri filet går det fint også, men fisken må stekes litt forsiktigere for ikke å falle fra hverandre. (Jeg hadde kunn skinnfri skreifilet da jeg skulle ta bildene, så fisken har fått lite synlig stekeflate).

Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv og del i to på langs. Varm olivenolje i en stekepanne på middels sterk varme. Ha i hvitløk og timian, og stek skreien med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca. 4 minutter.

Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca. 4 minutter. Ta skreien ut av stekepannen, legg i en ildfast form og dekk med aluminiumsfolie. Sett formen i ovnen på 50 grader slik at fisken holder seg varm til den skal serveres.

Nærbilde av stekt skrei med appelsinsaus

Appelsinsaus

 • 1 appelsin
 • 25 g kaldt smør

Press saften av appelsin og ha i samme stekepanne som skreien ble stekt i. Reduser (kok) appelsinsaften til mengden er halvert. Ta pannen bort fra varmen og sil om nødvendig. Rør inn terninger med kaldt smør og smak til med salt. Hold sausen varm uten at den koker opp igjen etter at smøret er rørt inn.

Server stekt skrei på potetmos med rik appelsinsaus, sprø rotchips og frisk appelsin- og fennikelsalat – en skikkelig festmiddag!

Oppskriften er hentet fra godfisk.no og er noe modifisert. Den er blant annet tilpasset én person og rekkefølgen er slik jeg jobbet da jeg lagde måltidet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.