Gjærbakst

Brioche a.k.a. Djevelens bakverk

De ser ut som vanlige hveteboller, men bak det uskyldige utseende skjuler det seg en ondskapsfull, fransk plan om verdensherredømme via bakverk. Bollene er passe søte, vidunderlig luftige og smelter på tunga. Før du vet ordet av det strekker du deg etter brioche nr 2, så nr 3, så nr 4… Brioche er nødt til å være fransk for “djevelens bakverk”. Det er ingen tvil!

brioche_stekt

Brioche (10 stk.)
2,5 dl egg
60 g sukker
7 g salt
415 g hvetemel
25 g gjær
150 g smør i små terninger
75 g sjokolade i små biter

Ha alle ingredienser bortsett fra smør og sjokolade i en eltebolle. Elt til deigen slipper bollen. Tilsett terningene med smør litt etter litt, og elt til deigen slipper bollen igjen. Tilsett sjokoladen og elt 1 minutt. La deigen heve til dobbel størrelse under plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet til dagen etter.

brioche_ustekt

Del deigen i emner på 100 g. Form boller og sett på stekebrett med bakepapir. Dekk med plast og hev til dobbel størrelse. Pensle med egg og stek i 15 minutter på 175 grader. Avkjøles på rist.

TIPS 1: Jeg hadde ikke nok sjokolade og spedde på med litt rosiner. Det var ikke dumt i det hele tatt. Det går også fint å lage brioche naturell, uten sjokolade og rosin. Da smaker de best med kremost og godt syltetøy.

TIPS 2: Jeg la et par brioche i frysen for å teste om de var villige til å oppbevares der en stund. Resultatet var ikke udelt positivt. De ble ganske tørre. Moralen er: Brioche bør spises ferske!

Oppskriften er selvfølgelig fra Morten Schakendas bakebok fra Bakeriet i Lom.

4 Comments

 1. Jeg kjenner bukseknappen stramme bare ved å se på disse. Nam.

 2. Hei Anne Cathrine:)

  Hva mener du med 2,5 dl egg? Hvordan går jeg frem for å få dette riktig?

  Fikk jammen meg lyst til å prøve å bake disse bollene, men de virker altfor vanskelige å få til. Ser ut som en vanskelig oppskrift?

  • Hei Maria!
   Dette er ikke en vanskelig oppskrift, men det er bare litt nøye med målene (fransk vet du).Egg kommer jo i mange forskjellige str så det er ikke presis nok å si at det skal være 3 egg.
   For å måle til 2,5 dl egg kakket jeg eggene i et målebeger. Så helte jeg av litt eggehvite til jeg hadde det korrekte målet. Husker ikke helt nå, men tror det var mellom 3-5 egg, alt etter som hvilken størrelse du bruker.
   Lykke til!
   AC:-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.