Bilde av omelettpanne sett ovenfra
Kjøttfri mandag, Lunsj, Matpakke, Middag

Langsom omelett med tomat og løk

Nå er det ikke sånn at jeg plutselig våkna opp en dag og tenkte: hey, jeg tror jeg skal lage en omelett som tar skikkelig lang tid! Vel, ikke akkurat sånn, i alle fall. For omelett skal jo være rask mat, ikke sant? Da jeg lagde denne omeletten første gang, så tok det kanskje bare 12 minutter fra begynnelse til slutt. Det var selvsagt fordi jeg hadde halvtørkede tomater og deilig karamellisert løk for hånden – det var jo hele inspirasjonen til omeletten. Om du ikke har et glass med hjemmetørka tomater eller stekt løk tilgjengelig, og du må begynne helt fra skratch, tar denne omeletten et sted mellom 3 og 4 timer. Noe som nesten er fullstendig akseptabelt siden det er snakk om en SÅ god omelett…

Bilde av omelettpanne sett ovenfra

Langsom omelett med tomat og løk (1 porsjon)

6-7 halve semitørkede tomater i olje (tar ca 3 timer)

Karamellisert løk (1 porsjon)
1 ss smør
0,5 gul løk, i tynne skiver
1 ts balsamicoeddik (eller lyst brunt sukker)
Maldonsalt og pepper

Smelt smør i en stekepanne på lav til middels sterk varme. Kutt løken i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin. Ha løken i stekepanna, tilsett en liten klunk balsamicoeddik og la hele surre for seg selv til løken er blitt myk og fått litt farge (uten å bli svidd). Det tar 20-30 minutter. Rør om av og til. Tålmodighet er et stikkord her. Smak til med maldonssalt og nykvernet pepper.

nærbilde av omelett delt i stykke

Omelett (1 porsjon)
2 egg
40 g crème fraîche
Salt og pepper
Olje til steking
Kvister med frisk timian

Pisk sammen egg og crème fraîche i en blandebolle. Krydre med salt og pepper.

Varm opp olje i en liten stekepanne (ca 18-20 cmØ) på middels varme. Hell eggestanden over i stekepanna. Fordel den stekte løken og de halvtørkede tomatene jevnt utover og dekk stekepannen med lokk. La omeletten steke i fred og ro under lokk i ca 10 minutter. Ta bort lokket og stek videre i ca 4 minutter slik at eventuell fuktighet  fordamper fra overflaten.

Omeletten får en himmelsk fløyelsmyk konsistens med frisk smak fra crème fraîchen, litt rund syrlighet fra tomatene og fin sødme fra løken. Server med frisk timian, godt brød og litt salat – og spis den varm, lun eller kald, til lunsj, middag eller kvelds. Anytime!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.