halvtørkede tomater i olje, sett ovenfra
Tilbehør

Semitørkede tomater i olje

Hva kan vel være bedre enn å våkne til lyden av haner som galer? Vel, hvis de hanene kommer sammen med en utsikt over duvende åskammer i Piemonte, en litt skakk lyktestolpe og semitørkede tomater fra eget kjøkken, så kan jeg ikke tenke meg noe bedre i hele verden…

fire bilder fra Cascina Gabrisa, Vaglio Serra

I sommer har jeg spist meg gjennom GladMat-festivalen i Stavanger, lekt foodie i Købehavn og til slutt spist meg gjennom varme og avslappende dager i Piemonte. Ferien har bestått av korte avstikkere fra hverdagen, og jeg har fått nyte det jeg setter mest pris på av alt: fine venner og gode matopplevelser.

Selv om jeg kun fikk fire korte dager i Vaglio Serra, føltes hver dag som en uke: Timesvis tilbragt på luftmadrass i bassenget, alle de forskjellige smakene med gelato som ble testet, glade bobler i glasset fra Faviola og Bepe (svært lokal vinprodusent…), pasta laget på bestilling, ostemannen som river i smaksprøver på markedet, riv ruskende tordenvær, duften av dirrende varme vinranker… Dagene ble fylt med alt og ingenting. Det er lykke på en åskam i Piemonte!

semitørkede tomater i olje

Da behovet for litt skygge og avkjøling meldte seg, trakk Oda (min fine venninne med hus på en åskam i Piemonte) og jeg inn på kjøkkenet en stund. Naboens tomater skulle tørkes i ovnen for å bevares utover høsten. Vel, nå rakk ikke akkurat de tomatene å vare lenger enn til neste lunsj, men idéen er likevel god: Å tørke tomatene når de er på sitt beste og la de leve et godt liv i olivenolje. Og på denne måten kan selv norske tomater få smak som minner om varme dager i Piemonte. Enkelt og greit – og sakte…

Semitørkede tomater i olje

Tomater, gjerne små mini plommetomater eller cherrytomater
Salt
Sukker
Evt. hvitløk + friske urter
God olivenolje

Sett komfyren på 100 grader. Skyll og tørk tomatene godt og del i 2. Bruker du større tomater, eller tomater i forskjellige størrelser, del i flere båter. Målet er uansett å få så lik størrelse som mulig.

Legg tomatene med skinnsiden ned på et bakepapirkledd stekebrett. Her kan du også legge på hvitløksfedd og kvister av friske urter som timian eller salvie for eksempel. Dryss litt fint salt og sukker over snittflatene og sett brettet midt i ovnen. Stek i ca 3 timer. Tomatene skal ha falt sammen og begynt på skrumpe inn men fortsatt ha noe fuktighet i seg. Tomatene kan også stå lenger, men blir da sprøere og tørrere.

Ta ut stekebrettet med tomatene og la de avkjøles litt før de legges på rene og tørre glass. Fyll på med olivenolje slik at alt er godt dekket. Sett på lokk og oppbevar tomatene mørkt og tørt.

De semitørkede tomatene smaker himmelsk i omelett, på pizza, til pasta, på sandwich, til tapas, med ost. De er også perfekte smågaver til matglade venner.

glass med semitørkede tomater i olje og en kvist timian

3 Comments

 1. Camilla Aasheim

  Hei, det bugner av tomater i drivhuset mitt, så dette hadde vært artig å prøve, men hvor lenge holder tomatene seg i glasset?

  • ENEstående Mat

   Hei Camilla! Så gøy med egne tomater :-)
   Jeg har hatt et glass stående på benken i et par uker og det ser bra ut. Nå er de flyttet inn i kjøleskapet. Tror uansett at mørk oppbevaring er best, muligens i kjøleskap. Minst 1 mnd vil jeg si. Men det er veldig viktig at alle tomatene er fullstendig dekket med olje for at det ikke kommer luft til. Da mugler de med en gang… Been there…

   Lykke til :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.