bilde av ildfast form med poteter, blomkål o grødløk
Lunsj, Middag, Salat, Tilbehør

2-i-1 potetform med blomkål og fetaost

Jeg overser ofte blomkålen når jeg svirrer rundt i butikken på utkikk etter noe godt. Jeg klarer helt utmerket å gå forbi, selv når den ligger og gjør seg lekker og fristende i grønnsaksdisken. Hvorfor jeg ikke har det sånn med andre fristelser, mon tro? Som gulrotkake, for eksempel? Eller pizza? Krokanrull? Salte nøtter? What’s the deal with that, I ask???
Den som derimot ikke kan få nok av blomkål, er min far. Han er uten tvil den største blomkålfan’en jeg kjenner og bare tanken på den blonde kålblomsten får han til bli mo i knærne og smile bredt. Så her, pappa – denne er til deg!

bilde av ildfast form med poteter, blomkål o grødløk

Det geniale med denne formen er at den kan spises “rå” som en salat, eller den kan stekes i ovnen. Som rå er smakene skarpere og du får mer kontrast mellom de knasende blomkålbukettene og de møre potetene. Den stekte formen blir rundere i smaken, du får sødmen fra løken og biter med deilig varm fetaost. Spis potetformen alene eller som tilbehør, til lunsj eller middag, del innholdet i to – server én del rå og den andre stekt. Mulighetene er mange!

2-i-1 potetform med blomkål og fetaost (1 porsjon) 

3-4 små poteter (nypoteter eller amadinepoteter f.eks)
1/4 blomkålhode (normal størrelse)
1/4 rødløk, i tynne skiver
50 g fetaost, i terninger (i olje med soltørka tomater)
Gressløk, finsnittet
Olivenolje (gjerne fra pakken med fetaost)
Salt og pepper
Kapers (kan sløyfes, men det er best med…)

Start med potetene: Skyll godt, men behold gjerne skallet på. Del potetene i to på langs og kok møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og la potetene lufttørke og avkjøles litt før de has over i en ildfast form (eller salatbolle om retten skal serveres kald).

Skyll og rens blomkålen og del opp i fine små buketter. Skjær løken i tynne skiver og bryt opp ringene. Ha blomkål og løk i formen med potetene og bland sammen. Fordel terninger med fetaost jevnt over formen og avslutt med finsnittet gressløk. Ringle over god olivenolje og krydre med salt, pepper og kapers. Og da er den “rå” salaten klar til servering. Spis den bar, eller prøv som tilbehør til spekemat eller røkelaks. NAM!

Form med stekte poteter og blomkål

Om du ønsker å servere potetformen varm starter du med å sette ovnen på 210 grader. Følg så samme framgangsmåte som beskrevet over (inkludert å koke potetene), men spar kapersene til retten er ferdig stekt. Stek formen midt i ovnen i 15-20 minutter til blomkålbukettene har fått litt farge og så vidt er blitt møre. Dryss over kapers og server som digg tilbehør til grillet indrefilet av svin, lammekoteletter eller saftige kyllinglår.

Den observante leser vil kunne se at det ikke er kapers på noen av bildene. Det er fordi den mindre observante fotografen glemte de…

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.