spansk mandel og løksuppe
Forrett, Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Spansk mandel- og løksuppe

For en stund siden forberedte jeg en spansk aften med et vennepar, og jeg kom på den spanske sommersuppa som jeg la ut for noen år siden. Snakk om perfekt forrett. Men da jeg fulgte oppskriften og smakte på resultatet må jeg innrømme at jeg synes den var litt flau og tam i smaken… Sånt kan jeg ikke være bekjent av, tenkte jeg. Dette må jeg gjøre noe med. Og det har jeg gjort! Så her er den, i ny og forbedret utgave: Spansk mandel- og løksuppe!

spansk mandel og løksuppe

Spansk mandel- og løksuppe (1 porsjon/2 forretter)

1,5 ss olivenolje
1 stor gul løk, finhakket
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 klype safrantråder (ca 10 tråder -ish)
40-50 g mandler, finmalte eller mandelmel
3 dl grønnsaksbuljong/-kraft
2 ss tørr hvitvin
0,5-1 ts med sherryeddik
1-2 kryddermål paprikapulver, gjerne røkt
Nykvernet pepper
Bladpersille
Gresskarfrø
Soyasaus
Serranoskinke

Ha oljen i en kasserolle og varm opp på medium sterk varme. Ha finhakket løk og hvitløk i kasserollen og la det surre forsiktig under omrøring i 5-10 minutter til løken er myk og blank. Tilsett safrantrådene og la det surre i 3-4 minutter. Rør inn de finmalte mandlene, og la det hele blandes godt under omrøring i 2-3 minutter.

Tilsett buljong/kraft, paprikapulver og godt med kvernet pepper. Kok opp. Senk varmen igjen og smak til med hvitvin og sherryeddik. Det kan godt være at du vil bruke mer eddik, men prøv deg fram med litt og litt til du får den rette smaken. Det samme gjelder safranen. Tilsett mer mandelmel om du synes suppen virker for tynn. Den skal bli tykk og god. La suppen putre i ca 10 minutter.

Rist gresskarfrøene i noen minutter i en stekepanne på ganske høy varme. Hell over litt soyasaus og stek frøene under omrøring til soyasausen har fordampet (ca 1 minutt). Sett til side til suppen er klar.

Stek skiver med serranoskinke på bakepapirkledd stekebrett, midt i ovnen, 200 grader i 5-10 minutter. Følg med. Skinkeskivene skal bare bli sprø, ikke svidd.

Bruk stavmikseren til å jevne suppen. Spe på med mer buljong om du føler suppen er blitt for tykk. Smak til med salt om nødvendig. Server suppen med gresskarfrø, en skive sprøstekt serranoskinke og finhakket bladpersille.

Mandel og løksuppe fra Spania

 

TIPS: Suppen kan serveres kald også. Da kan det være at den må krydres noe mer for å få nok smak. For å servere suppen kald må den avkjøles i minimum 4 timer. Suppen skal likvel ikke serveres iskald, men noe under romtemperatur er å foretrekke.

Inspirasjon til oppskriften er hentet fra boken “the Spanish Kitchen” av Pepita Aris – og så tilpasset min gane.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.