fat med kvart ostekake og gaffel med bringebær
Dessert, Kake

Klassisk ostekake med pekanknas

Da jeg var liten likte jeg overhodet ikke ostekake. Hvordan er dét mulig, tenker du kanskje, og jeg er helt enig. Jeg må ha vært midlertidig utilregnelig en periode i barndommen. Det er den eneste logiske forklaringen… Heldigvis er det gått over og jeg er blitt en vaskeekte ostekakeelsker! For ærlig talt: What’s not to love?

Dette er faktisk oppskriften på den ostekaka jeg har vokst opp med (fra den tiden det var noe som het Per-kjeks og Hannaost). Den er frisk og kremete på én gang, og i tillegg har kaka den bunnen jeg liker aller best: kjeks og smaken av salt smør.

fat med kvart ostekake og gaffel med bringebær

Egentlig trenger ikke denne ostekaka noe pynt eller stasj. Den står støtt på egne ben. Men så hadde det seg slik at jeg ville lage noe spesielt i forbindelse med bursdagsfeiringen til en god venn. Hans favorittdessert er pekanpizzapai på Jonas B her nede i K-Town. Og slik ble det til at mammas ostekake fikk selskap av plombeknusende pekanknas. Sava, så digg!

Klassisk ostekake (22 cmØ springform)

225 g Digestive kjeks
120 g smør, smeltet (bruk gjerne smør med salt)
1 pk Freia sitrongelé + 2,5 dl vann
225 g kremost naturell, romtemperert
3 dl lettrømme
120 g melis, siktet
1 ts vaniljesukker
3 dl kald kremfløte, pisket til krem

Sett kremost og rømme ut på kjøkkenbenken i god tid før du begynner å lage kaken. Alle ingrediensene skal helst være romtempererte for å unngå klumper.

Knus kjeks til fint “mel” og bland sammen med smeltet smør. Fordel kjeksmassen jevnt i springformen og bruk baksiden av en spiseskje til å presse massen sammen til en fast bunn. Sett formen kaldt mens ostemassen lages.

Kok opp 2,5 dl vann og rør inn sitrongelépulveret som anvist (OBS: det er halvparten av vannet som står på pakningen). La geléen avkjøles til romtemperatur.

Bruk kjøkkenmaskin med visp og ha kremost og lettrømme i bollen. Sikt inn melis og vaniljesukker og kjør sammen til en jevn masse på rolig hastighet. Pisk krem i en annen bolle og vend inn i ostemassen. Til slutt røres geléen forsiktig inn, og alt helles over kjeksbunnen. Dunk springformen et par ganger i kjøkkenbenken for å få ostemassen til å fordele seg jevn og bli kvitt evt. luftbobler. Dekk formen med plastfolie og sett kaldt i minimum 4-6 timer (eller natten over). Server “au naturel”, eller topp med digg pekanknas og friske bringebær.

fat med delvis spist ostekake

Pekanknas:

50 g brunt sukker
35 g hvitt sukker
En liten klype salt
0,5 dl mørk sirup
2 dl pekannøtter, grovt hakket (ca 100 g)
25 g smeltet smør

Bland sammen sukker, salt, sirup, smeltet smør og grovhakkede pekannøtter. Bruk hansker og arbeid gjennom massen slik at sirupen blir jevnt fordelt. Fordel nøttemassen utover et bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter. Rør om etter halvgått tid for å få jevn steking.

Sett brettet med den boblende sukker- og nøttemassen på benken til avkjøling. Når pekanknekken er tilstrekkelig avkjølt og har stivnet, beskytt hendene med hansker og bryt knekken opp i mindre biter. Målet er å få “strøssel” som enkelt lar seg strø på ostekaken.

nærbilde av gaffel og ostekake i bakgrunnen

Dessert: OSTEKREM MED PEKANKNAS
Jeg har brukt denne oppskriften som utgangspunkt til en ren dessert: Jeg har laget kaken som anvist, men tatt av noe av ostemassen til dessert. Ostekaken kan tåle 3-4 dessertporsjoner mindre med ostemasse. Eller du kan bare lage ostemassen – men da blir det veeeeldig mange desserter ;-)

Scoop ca 1 dl ostemasse over i et glass og dekk til med pastfolie. Sett glasset i kjøleskapet til ostemassen har stivnet (like lenge som ostekaken må stå). Server med pekanknas og friske bringebær på toppen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.