Bakst, Kake

Pekanterte

La meg advare med én gang: Jeg er ganske sikker jeg legger på meg minst 3 kilo bare jeg leser denne oppskriften. Det finnes ingen diett i hele verden hvor heftige dessertkaker passer inn, og uansett hvor sunt det skal være med nøtter, så tror jeg ikke det teller her. Heldigvis er terten så mektig at det holder med et stykke. Maks to, hvis du er sulten. Eller tre små…

Egentlig var dette en pizza! Pecan Pizza Pie (laget av Tore Gjesteland, Trond Moi og Craig Whitson) vant i 1997 klassen for dessertpizza i det uoffisielle pizza-VM i Las Vegas (hm, lurer på om jeg burde reise dit…). Den originale desserten kan fremdeles nytes på Jonas B’s restauranter, og det er ikke fritt for at jeg gjør akkurat det en gang iblant. Men enn så glad jeg er i pizza, har jeg altså valgt å lage herligheten som terte. Det er ikke feil det heller…

Pekanterte (27 cmØ)
Bunn:
250 g hvetemel
100 g melis
100 g kaldt smør, i terninger
1 klype salt
2 egg, kalde
1 eggeplomme, til smøring av tertebunnen

Ostefyll:
150 g Philadephiaost
50 g sukker
0,5 vaniljestang
En liten klype salt
1 ss sitronsaft

Nøttefyll:
2 små egg, eller 1 stort egg
0,5 vaniljestang
50 g brunt sukker
35 g sukker
En liten klype salt
0,75 dl lys sirup
0,5 dl mørk sirup
2 dl pekannøtter, grovt hakket (ca 100 g)
25 g smeltet smør
Hele pekannøtter, til pynt

Start med tertebunnen. Bland sammen det tørre i en bolle og smuldre i smøret. Bland i 2 hele egg og arbeid sammen til en smidig deig. Form deigen til en kompakt bolle og pakk den inn i plastfolie. La den innpakkede deigen ligge i kjøleskapet i minst 2 timer, eller natten over. Har du ikke tid til å vente, la den ligge i kjøleskapet i 2 timer, og legg den så i frysen i ca 30 minutter slik at den blir skikkelig kald.

Kjevle deigen på jevn, melet overflate, til den er ca 2-3 mm tykk. Løft den forsiktig over i paiformen, og bruk lette trykk for å pressen deigen godt ned i bunnen og inn i sidene. Jeg brukte en løsbunnet paiform, 27 cm i diameter og 2,5 cm høy. Rull til slutt kjevlen langs toppen av formen slik at kanten blir “perfekt”. Dekk formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i minimum 2 timer, eller i frysen i 30 minutter.

Prikk den avkjølte tertebunnen jevnt over bunnen med en gaffel. Dekk paiformen med bakepapir og fyll med tørkede erter. Forstek bunnen på 185 grader i ca 20 minutter. Kantene skal nå ha blitt litt gyldne. Fjern ertene og bakepapiret, og stek videre i ca 10 minutter. La bunnen avkjøles litt før den pensles med en pisket eggeplomme. Dette forhindrer at bunnen blir myk og bløt når fyllet kommer på.

Endelig er det tid for de skikkelige godsakene! Start med ostefyllet: Ha osten i en blandebolle. Skrap ut frøene av en halv vaniljestang, og rør godt inn i osten. Tilsett sukker, salt og sitronsaft og bland godt. Smør ostefyllet jevnt utover den avkjølte tertebunnen.

Nøttefyllet: Start med å kakke eggene i en blandebolle. Egentlig er det 1,5 egg men det er jo litt vanskelig å få til. Jeg brukte derfor 2 små egg. Visp eggene slapt sammen med brunt og hvitt sukker og frøene fra den andre halvparten av vaniljestangen. Rør inn resten av ingrediensene, bortsett fra de hele pekannøttene. Hell fyllet over ostemassen i paiformen, helt opp til kanten av terteskallet. Pynt med hele nøtter. Terten stekes midt i ovnen, på 185 grader i ca 30 minutter. Rist litt på formen underveis. Når fyllet slutter å bevege på seg i midten er pekanterten ferdig.

Nyt den mektige pekanterten lun med litt vanlijeis til, eller “bar” – med kun en kruttsterk espresso som selskap. Åh i sava, så godt!

TIPS 1: Bruker du en høyere paiform kan det være du trenger mer fyll. Da er det bare å doble mengdene på fyllet (bortsett fra på nøttefyllet; her skal det da være 3 egg).

TIPS 2: Tertebunnen kan lages en stund i forveien, og kan oppbevares i frysen i et par uker. Sørg for at deigen er godt pakket inn i plastfolie.

Oppskriften til pecanterten fant jeg hos Hobbykokken.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.