Forrett, Lunsj, Middag, Suppe

Spansk sommersuppe

Jeg er værsyk! Som selverklært sommerjente trenger jeg sol og varme, og likhet med tusenvis av andre frosne nordmenn, saumfarer jeg daglig aviser og internett for å finne korteste vei til sol og varme. I mellomtiden søker jeg trøst på kjøkkenet. Jeg må vel innrømme at glovarm suppe midt på den heiteste sommerdagen kanskje ikke er en det mest naturlige menyvalget. Men det behøver jeg jo ikke akkurat bekymre meg over i nær framtid… Denne deilige sommersuppa kan derimot serveres både varm og kald. Med andre ord: Perfekt mat for den ustabile norske sommeren.

Det som er litt spesielt, er å bruke malte mandler som tykningsmiddel. I det spanske kjøkken er ikke dette uvanlig. Det gir en fyldig og nøttete smak, og jeg kommer garantert til å bruke det trikset oftere.

Spansk løk- og safransuppe (1 porsjon/2 forretter)
1,5 ss olivenolje
1 stor gul løk, finhakket
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 klype safrantråder
25 g mandler, finmalte eller mandelmel
3,75 dl kyllingkraft
1,5 ss sherry (kan sløyfes)
1 kryddermål paprikapulver
0,5 ts salt
Nykvernet pepper
Ristede mandelflak
Finhakket bladpersille

Ha oljen i en kasserolle og varm opp på svak/middels varme. Ha i finhakket løk og hvitløk og la det surre forsiktig under lokk til løken er myk og blank. Tilsett safrantrådene og la det surre i 3-4 minutter. Rør inn mandelmelet/de finmalte mandlene, og la det hele blandes godt under omrøring i 2-3 minutter.

Tilsett kraft, salt, paprikapulver og godt med kvernet pepper. Kok opp. Senk varmen igjen og la suppen putre i ca 10 minutter. Bruk stavmikseren til å kjøre alt til en jevnet suppe.

For å servere suppen kald må den avkjøles i minimum 4 timer. Jeg veksler litt mellom kjøleskap og benken – den skal jo ikke være iskald. Skal suppen nytes varm, er det bare å drysse over litt ristede mandelflak og finhakket persille og spise med en gang.

TIPS: Den kalde versjonen trenger kanskje litt mer krydder enn den varme. Smak til med mer krydder rett før servering om nødvendig.

Oppskriften er fra boken “the Spanish Kitchen” av Pepita Aris.

Har lekt meg med iStopMotion igjen:

6 Comments

 1. Så gøy med stop motion! Suppa så veldig god ut :)

 2. At du er singel (enestående) fatter jeg ikke! Sykt flink du er! Takk for en fantastisk blogg. Du er en inspirasjon! Ha en flott helg.

  • ENEstående Mat

   Jeg fatter det ikke selv heller ;-) hehe…
   Takk for fine ord, Sabine. Ha en fin helg du også.
   AC:-)

 3. Så kul film! Skulle ønske middagen gikk like raskt å lage. 30 sekunder – det hadde vært noe:-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.