Dekket bordt mes lammeskank på fat og rødvin i glass
Drikke, Produkttest

Vintest: Rødvin til lam

Turen er kommet til å teste rødvin – spesifikt til høstens deilige lammemåltider. Og jeg sjelver i stiletthælene! Jeg sluttet nemlig å drikke de mørkerøde dråpene for en god stund siden (av “medisinske” årsaker), og jeg kan telle på en hånd de gangene jeg har satt et rødvinsglass til leppene de siste fem årene. Men det er jo tid for lam, og da er det også tid for å finne en passende halvflaske som kan holde høstmaten med selskap. Jeg får heller ofre meg…

Dekket bordt mes lammeskank på fat og rødvin i glass

Heldigvis har jeg ikke testet disse vinene helt på egenhånd. Når sant skal sies måtte Slottsherren stå for ALT til denne vintesten: valg og innkjøp av vin (som jo er hans tildelte oppgave i panelet), pluss mekking av himmelsk lammeskank (Pizzakokken måtte jobbe og kunne ikke delta på denne runden). Min viktigste oppgave var å stille opp med skjerpede smaksløker, stor appetitt og nok syrenøytraliserende tyggetabletter.

Test av rødvin til lam

Først litt “basics” (for de andre der ute som kanskje heller ikke er så stødig på rødvin): Man snakker gjerne om mye eller lite struktur i rødvin. Litt grovt sagt kan man si at denne strukturen kommer fra syre og garvestoffer/tanniner. Syren kjenner du ved at det kniper til i kjeven, mens garvestoffene gjør deg tørr på tennene. Duftene og smakene er også annerledes – i rødvin er vi på jakt etter eikepreg, mer intense frukttoner og lær og sånn… Og med dét – over til selve testen:

Vilde av flaske med Villa Antinori

Villa Antinori 2009
Halvflaske 0,375 l. Rødvin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 104,90
Vurdering: Allerede på første glasset slet jeg med å identifisere de “nye” duftene, men Slottsherren mente han kunne kjenne hint av lær og rått kjøtt. Ikke så rart siden sangiovesedruen er framtredende, og “sanguis” er latinsk for blod. Utrolig hvordan latiske gloser kan bli nyttige i det daglige… Ganske syrlig vin som kniper godt i kjeven. Etter å ha blitt hvirvlet litt rundt i glasset mister vinen noe av syrligheten og blir litt mer lettdrikkelig til maten.

Nærbilde av etikett til Avignonesi

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2010
Halvflaske 0,375 l. rødvin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 125,00
Vurdering: Ganske lik i duft som Villa Antinori, bare mer. Mer av sangiovesedruens “blodige” preg, pluss tydelig hint av eikefatene den har ligget på. Den er også mer syrlig, altså mer struktur i smaken, og den fyldige smaken holder stand selv etter vinen har fått lufte seg i glasset en stund. Denne vinen krever mer fett i form av en krafti fløtesaus til lammet, eventuelt en kremet soppstuing. Mmmm… Dette var Slottsherrens favorittvin.

Halvflaske med Ortas

Ortas Côtes du Rhône Villages 2007
Halvflaske 0,375 l. Rødvin. Franktike. Bestillingsutvalget. Kr 104,90
Vurdering: Endelig en litt “snillere” vin for min sarte gane/mage. Denne vinen er friskere og krever mindre av både mat og publikum. Smaker litt av kokte frukter og er myk og medgjørlig i munnen. Kanskje litt flat til lammekjøtt, men absolutt en fin vin for en rødvinsnovise som meg. En bitteliden smule mer “bøttevin” enn de andre deltakerne i testen…

Nærbilde av etikett til Chateau La Haye

Chateau La Haye 2010
Halvflaske 0,375 l. Rødvin. Frankrike. Bestillingsutvalget. Kr 139,90
Vurdering: Absolutt en av testens beste dufter med litt urtepreg og vanilje. Litt “plysh” på tennane-effekt – altså mer struktur fra tanniner. Men snille tanniner sånn sett, for smaken er ganske avrundet og balansert (visstnok pga merlotdruens store størrelse som gir mer saft i forhold til skall/kjerner). God ettersmak av mørke bær. Testen store vinner i mitt hode: harmonien mellom denne Bordeauxvinen og lammeskanken var en innertier!

Halvflaske Masi Amarone og vin i glass

Masi Costasera Amarone Classico 2009
Halvflaske 0,375 l. Rødvin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 199,90
Vurdering: Til denne prisen burde vinen danse piruetter på tungen din og muligens ta ut søpla for deg. Ja, det er liten tvil om at det er en god vin (det er tross alt en Amarone, for de som kjenner til de), men ikke til lammeskank. Amarone lages ved at druene tørkes og det gir vinene mer intens sødme. Denne vinen minner i duft og smak litt om solbærkompott med røkt eik, og da trenger maten større kontrast. Spicy tandoori, for eksempel – eller salt pinnekjøtt. Spar denne til julematen!

Dette innlegget er på ingen måte sponset eller betalt for på noen måte, og panelets vurderinger er fullstendig subjektive og til tider helt useriøse ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.