glass med myntegele
Tilbehør

Myntegelé til lam

Her hjemme på berget er det rosmarin og hvitløk som vanligvis følger med når vi skal ha lam. I England er det mynte. Skal du spise lam, MÅ du ha mynte – enkelt og greit. De har til og med små plastpakker med “mint sauce” tilgjengelig for alle anledninger (du vet sånne pakker med ketchup og sennep som av og til dukker opp på spisesteder, spesielt i utlandet).

Denne “dillen” har nå smittet over på meg. Første gang jeg smakte det var jeg skeptisk – nå er jeg fullstendig frelst. Eller kanskje avhengig. Nå klarer jeg nesten ikke spise lam uten å ha mynte til. Den friske mynten og syren fra eddiken passer perfekt til det fete og smaksrike kjøttet. Det er virkelig den største oppdagelsen siden noen puttet ketchup på wienerpølsa!

glass med myntegele

“Mint sauce” består vanligvis bare av mynteblader, eddik og sukker, og den kan serveres varm eller kald til lammekjøttet. Jeg foretrekker gelé – den har litt mer substans og kan oppbevares lenge. Det er nemlig helt nødvendig å ha et glass på “stand by” i tilfelle det står lam på menyen.

Myntegelé (ca 5 dl)

25-30 g mynteblader
400 g sukker
35 g fruktpektin (pulver)
1 dl vann
2 dl eplesidereddik

Ta en stor bunt med mynte og rens bort stilkene. Finhakk myntebladene i en urtehakker eller lignende.

Bland sukker, fruktpektin, vann og eddik i en kasserolle. Fruktpektin er det som får geléen til å stivne. Syltesukker kan benyttes i stedet for vanlig sukker og fruktpektin.

Kok opp blandingen og tilsett myntebladene. Senk temperaturen og la det hele småkoke i 15 minutter. La geléen avkjøles i kasserollen i 40 minutter. Rør om med en visp et par ganger slik at myntebladene fordeler seg jevnt. Overfør til rene glass, skru på lokk og sett glassene opp ned til geléen er helt avkjølt. Oppbevar glassene med myntegelé tørt og kjølig og nyt som perfekt tilbehør til alle lammemiddagene.

Prøv også myntegeléen på grov leverpostei, hamburger og til ribbe!

12 Comments

 1. Åååh, jeg er også helt mynte- og lammefrelst! Fantastisk! Nå har jeg gått til innkjøp av en blodpriset krukke med myntegelé fra Meny, men neste gang skal jeg definitivt lage den selv! Takk!

  Bloggen din er så fantastisk! Elsk!

 2. Mamma innførte myntegele til lam for noen år siden, og nå er det blitt fast “inventar” på bordet når lam serveres. Det går mer myntegele enn hjemmelaget tyrtebærsyltetøy. Har ikke prøvd å lage det selv ennå, men en dag

 3. Hei. Lar det seg gjøre å bruke Certo Syltepulver? Jeg lurer også på hvorfor du tar bort stilkene? Det er jo MASSE smak i dem :)
  Anna

  • ENEstående Mat

   Hei Anna! Jeg har ikke kjennskap til om syltepulver vil virke. Det må du bare prøve deg fram med.
   Jeg fjerner stilkene fordi jeg ikke vil ha den teksturen i geléen. Men ellers er det ingen grunn.

   Lykke til!
   AC :-)

 4. Kirsti Hind Fagerlund

  Hei
  Jeg har nettopp laget myntegele. Det smaker god mynte, men jeg lurer på om 2 dl eplecidereddik egentlig skal være 2 ss? Det ble nemlig altfor syrlig. Jeg laget 3-dobbel porsjon til å starte med, men har forøkt å tynne ut med en ekstra porsjon der cideren ble byttet ut med vann. Dvs at jeg tilsatte 3 dl vann i siste porsjon. Den siste porsjonen skal jeg forsøke å blande ut med den første 3-doble porsjonen i håp om at eddiksmaken skal bli mindre fremtredende. Men prøvesmakingen tyder så langt på at det fremdeles er sterk eddiksmak. Har du noen kommentar? Kan det være en trykkfeil?
  Hilsen Kirsti

  • ENEstående Mat

   Hei Kirsti! Det er jo gøy at du er ivrig på myntegeléen og det virker som du kommer til å få en god del! Mengden med eplecidereddik er korrekt så vidt jeg kan se, og smaken av geléen skal være litt “søtsur” myntesmak. Om du vil ha mindre eddiksmak så bytter du bare ut med vann som du nevner, men vær obs på at holdbarheten kan endres når du får mindre eddik. Håper du finner ut av det og blir fornøyd med resultatet til slutt :-) Lykke til!

 5. Solfrid Aase

  Heisann!

  Jeg lurte på om det gikk an å lage myntegele, med mynte som har vært frosset

  Hilsen Solfrid

  • ENEstående Mat

   Hei Solfrid! Siden mynten skal varmebehandles tror jeg nok du kan benytte frosset mynte. Men har du tilgang på fersk ville jeg foretrukket det.

   Lykke til! Hilsen AC :-)

 6. Hva er forskjellen på eplesidereddik og vanlig klar 7% eddik?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.