bilde av pære med smeltet After Eight
Dessert

“Undercover” pærer

Jeg er ikke helt typen til å henge i toppen av et tre, balansere på en vaklende stige, kurven på armen, forkle over barmen og hektiske roser i kinnene. Jeg foretrekker å skaffe råvarene mine på en langt mer bedagelig måte: kjøpe ferdig plukket. Heldigvis har jeg et balanserede trekk til denne latskapen: Innenfor husets fire vegger slår min indre husmor ut håret og setter igang med utagerende sysler som sylting og hermetisering så fort det befinner seg frukt og bær i nærheten…

bilde av pære med smeltet After Eight

Rå pærer kan være litt kjedelige, men kjærlig behandling og litt tid i lake forandrer på det. Og når de serveres lune, under et lag smeltende mintsjokolade, er det mulig at hermetiserte pærer vil tre ut av sin noe anonyme tilværelse og bli tilbedt som de heltene de er.

“Undercover” pærer (1 porsjon)
2 halve hermetiserte pærer, hjemmelaget eller på boks
2 plater After Eight (mintsjokolade)
Havrekrønsj

Havrekrønsj
20 g sukker
10 g hvetemel
20 g store havregryn
20 g kaldt smør, i terninger

Ha det tørre i en blandebolle. Tilsett smørterningene og bruk fingrene til å smuldre smøret sammen med havreblandingen. Fordel smuldredeigen jevn i en ildfast form, og stek i ca 30 minutter på 180 grader. Rør litt underveis. La crunchen avkjøles før den strøs over pærene.

Bruk hermetiserte pærer (se oppskrft under), eller kjøp en boks på butikken.
Sett ovnen på 180 grader. Legg de halve pærene med snittflaten ned på ildfast tallerken. Plasser en plate After Eight på hver pærehalvdel, og “bak” midt i ovnen i 3 minutter. Dryss over havrekrønsj, og server med en gang.

to biler av pærer med After Eight

TIPS 1: Det blir ikke feil med en kule vaniljeis eller en dasj pisket krem sammen med lune pærene.

TIPS 2: Det er altfor mye havrekrønsj til en dessert, men det er nesten umulig å lage mindre mengde. Ta vare på resten og strø på yoghurten, på en kule vaniljeis, eller til dessert med bær og hvit sjokoladesaus.

to bilder av syltede ingefærpærer

Hermetiserte ingefærpærer (8-10 pærer) 
8-10 pærer, skrelt og delt i to
1 liter vann
4 dl sukker
0,5 presset sitronsaft
10 g fersk ingefær, skrelt og skivet

Bruk pærer som så vidt er modne – faste og syrlige. Skrell pærene. Del i to, og fjern stilk og kjernehus. Legg frukten i en saltvannsblanding (1 liter vann + 1 ts salt) for å forhindre misfarging mens sukkerlaken forberedes.

Bland vann, sukker og sitronsaft i en kasserolle. Skrell ingefærroten og del i tykke skiver. Ha ingefær i sukkerblandingen, og kok opp. Når sukkerlaken nesten koker tilsettes pærene. Skru ned varmen og la alt trekke ved ca 80 grader til pærene er møre (ca 30 minutter).

Ha pærene over på varme og rene glass. Kok opp laken, og hell over pærene til glasset er fullt. Sett på lokk og la stå til avkjøling. Pærene er klare til bruk etter et par dager, og kan oppbevares kaldt og mørkt minst et par måneder.

Desserten med de “bedekte” pærene ble jeg tipset om av min søte kollega Camilla.

5 Comments

 1. AC, dette vil jeg lage! Men jeg er ikke klar for hermetisering. (Synd du bor så langt unna;) Men tror du ikke man kan bake pærene i ovnen også? Jeg håper på det. Hilsen lat Bollefrue.

  • ENEstående Mat

   Du kan sikkert bake dem, men må passe på at de ikke blir tørre. Du kan jo la de trekke møre i sukkerlake en halvtime, og så ha de i ovnen med sjokoladen på. Det blir nok det beste resultatet :-)
   Lykke til!

 2. Inger Anne

  Er glassene tette, står pærene seg i “årevis”. De blir faktisk bedre av å få stå to tre måneder før du spiser dem. Plommer og moreller er også nydelig :-) Til moreller 0,5 kg sukker pr.liter vann, til plommer 1 kg sukker til 1 liter vann(de har mer syre i seg). Kok opp, ha i frukten la trekke til den er mør, det går ganske fort, øs opp i varme rene glass, helt fullt til randen, vil ikke ha luft i glasset, skru til, og så er det bare å glede seg :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.