to bilder av moreller
Tilbehør

Morellsyltetøy

Det er noe deilig meditativt over det å stå ved kjøkkenbenken og forberede moreller til å bli syltetøy. Dra av stilken, dele bæret i to, pirke ut steinen – om igjen, og om igjen, og om igjen…

Næh! Det er i grunnen dødskjedelig, men likevel helt nødvendig arbeid. Får når målet er et heftig mørkt og kraftig morellsyltetøy som kan matche selv den strammeste gourmetost, skulle det bare mangle om man ikke kan ofre noen minutter til trøttende samlebåndsarbeid. Det er så absolutt verd innsatsen!

to bilder av moreller

Morellsyltetøy

1,2 kg moreller (ca 3 kurver)
2 ss balsamicoeddik
700 g sukker
2 dl vann
1 sitron, skall og saft

Dag 1:
Rens morellene: skyll godt, fjern stilkene, del i to og fjern steinene. Ja, den kjedelige delen av jobben…

Bland sammen balsamicoeddik, sukker, vann, sitronsaft og revet sitronskall i en kasserolle. Kok opp under omrøring, og la blandingen koke i 2 minutter. Tilsett bærene og la alt koke i 10 minutter uten lokk. Sett på lokk, og oppbevar kasserollen kaldt over natten.

2 bilder av hjemmelaget morellsyptetøy

Dag 2:
Sil av saften og kok opp. La saften reduseres (koke uten lokk) til en litt tykkere konsistens (40-60 minutter). Tilsett bærene, kok opp igjen og la alt koke i 5 minutter. Skum av underveis for klarere resultat.

Fyll rene, varme glass med bærene og hell på litt av saften i hvert glass. Sett lokk syltetøyglasssene med en gang og la glassene avkjøles opp ned. Oppbevar kjølig. Resten av saften helles på egne flasker og kan brukes til riskrem, i kaker og til desserter generelt.

Morellsyltetøyet smaker himmelsk godt til kraftige oster som chevre og Stilton, på cottage cheese med ristede nøtter, eller på brunosten…

7. august 2016: etter innspill fra en leser om at væsken/morellsaften ikke vil tykne tilstrekkelig, har jeg modifisert oppskriften slik at man bruker lenger tid til reduseringen, samt at man bare benytter noe av saften i syltetøyet, og resten oppbevares på egen flaske om ønskelig.

14. august 2016: Etter å ha laget store mengder syltetøy uten å tilsette vann i det hele tatt, og erstattet vanlig sukker med syltesukker, vil jeg foreslå et alternativ til oppskriften over: Benytt syltesukker i stedet or vanlig sukker og ikke tilsett ekstra væske. La alt koke i ca 10 minutter før det helles over på varme og sterile glass. Med andre ord: ingen dag 2. Alt ferdig på samme dag.

5 Comments

 1. Hei, vi har laget morellesyltetøy og fulgt oppskriften til punkt og prikke. Det ble som du nevner mye saft og dette er naturlig når man tilsetter så mye vann. Vi kokte saften inn dag 2, men den ble ikke tynn selv etter lang koking.
  Har du forklaring på dette?

  • Mente: like tynn

  • ENEstående Mat

   Hei Kirsti! Det kan være flere årsaker til at væsken ikke tykner. Når væske tykner ved redusering er det fordi væsken fordamper. Når den ikke tykner kan det være: 1: det er for mye vann i forhold til sukker. 2: det brukes lokk. 3. temperaturen er ikke høy nok. 4. man rører for mye slik at væsken avkjøles og fordamping forhindres.
   Du kan få bedre effekt av redusering ved bruk av vid gryte/panne med høye kanter.
   Håper noe av dette kan hjelpe. Lykke til. AC :-)

   • Hei og takk for svar. Vi brukte vid gryte uten lokk, kokte skikkelig. Noe fordampet, men fortsatt mye saft etter 40 min koking. En annen i fam kokte i mer enn en time. Syltetøyet ble for tynt og vi ønsker å tipse om at det trolig er for mye vann i oppskriften.

    • ENEstående Mat

     Hei igjen!
     Jeg skal legge inn et notat på oppskriften, samt se om kanskje den skal bearbeides litt videre. Takk for god tilbakemelding :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.