ENEstående Mat

Bok: Spania. En matsafari

Det er ikke ofte jeg leser en kokebok perm til perm. Men så er heller ikke “Spania. En matsafari” av Jarle Roheim Håkonsen og Jon Berg en klassisk kokebok. Det er en samling oppskrifter, ispedd litt fakta om spansk mat og vin, innpakket i en reise i et spennede matland.

At Spania er mer enn tapas visste jeg fra før. Men at det er en så stor matnasjon som “Matsafari” beskriver, var jeg helt uvitende om (det sier kanskje mer om meg…). Men det er det som er så fint med denne boken: Den opplyser og underholder, samtidig som den oppfordrer til å “gjøre dette hjemme”. På sin matreise rundt omkring i 6 av Spanias 17 regioner har forfatterene besøkt by og land, Michellin-restauranter og kroer, kyststrøk og innlandssletter. I kraft av sitt ærend (å skrive denne boka) har de kommet helt inn på kjøkkenet til stjernekokker og lokale matentusiaster, og med seg har de fått matglede og ca 80 oppskrifter til boka. Noen enkle og noen mer kompliserte og avanserte enn en middels hobbykokk pleier å begi seg ut på. Oppskriftene er sympatisk tilpasset norske råvarer, og dermed er veien enda kortere til en ekte spansk aften. Håkonsen og Berg anbefaler likevel å la flamencokjolen bli værende i butikken og heller handle med seg alt det man kan av spanske råvarer, slik at matopplevelsen kan bli enda mer autentisk når man kommer hjem.

Selv om man ikke skulle være veldig opptatt av å lese kokebøker så vil jeg anbefale denne boka. La deg friste av beskrivelsene fra restauranter og tapasbarer, og planlegg neste spaniaferie med “Matsafari” på baklomma. Det blir garantert fritt for tradisjonell grisefest og menyer på svensk.

Jeg merker at jeg ønsker meg en slik venn som vil reise på matsafari med meg…

Tags

4 Comments

 1. Vi nerder burde jo tatt en slik tur! Jarle, som har skrevet boka er en gammel nabo, kompis og med-speider faktisk – artig :)

  • ENEstående Mat

   JA! Jeg er med på nerdetur :-)
   Du får hilse Jarle, tipse han om innlegget og takke for flott bok :-)

 2. Vet du, jeg har bodd i spania i 2 år. Jeg blir litt deppa over å tenke over hvor lite interessert jeg var i å prøve ny spansk mat og i det hele tatt hamstre litt tips og triks fra det spanske kjøkken. AH, jaja. Jeg får kjøpe meg denne kokeboken og flytte ned igjen.. ;)

  Jeg vet ikke om jeg har sagt det før, men jeg liker virkelig bloggen din. Bare måten du skriver på får meg til å tenke – “Denne dama liker jeg svært godt!” Bare sånn at du vet det :) Fortsett! Og gratulerer med mye oppmerksomhet i det siste :)

  Julianne

  • ENEstående Mat

   Hei julianne! boka var en oppvekker for meg også. Har kjøpt med hjem noen utvalgte råvarer fra Spania i åresvis, men det er utrolig mye uoppdaget for min del :-) det som kanskje er best er at oppskriftene er tilpasset det norske utvalget. Smarte forfattere!

   Og så må jeg jo bare takke og bukke for utrolig fin tilbakemelding på bloggen min. Jeg blir reint flau her jeg sitter. Takk, takk, takk :-)
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.