gresskarrisotto
Kjøttfri mandag, Middag

Askepottrisotto – risotto med gresskar

At jeg koser meg på kjøkkenet er vel ingen statshemmelighet (siden jeg har egen matblogg og greier). Det er likevel ikke alle retter jeg synes er like morsomme. Som risotto… Lenge har jeg styrt unna hele konseptet fordi jeg har tenkt det har vært altfor komplisert og tidkrevende. Men da jeg endelig våget meg ut på risottoens skrå bredder, oppdaget jeg at det ikke er så avskrekkende likevel. Hemmeligheten er: mens jeg øser og rører, og rører og øser, belønner jeg meg selv med et glass avkjølt Chablis, og favorittmusikken på full guffe. Og vips – så forvandles det hele til nok en trivelig kjøkkenstund!

risotto med gresskar

Risotto med gresskar (1 porsjon)

125-150 g gresskar, i 2 cm terninger
1 ss solsikkeolje
0,5 ts tørket basilikum

25 g smør
0,5 løk, hakket
1 fedd hvitløk
75 g risottoris
0,5 ss hvitvinseddik
1 ss vann
3 dl grønnsakskraft/-buljong
Frisk basilikum, hakket
25 g parmesan, revet
Salt og pepper

Bland gresskarbiter, olje og tørket basilikum i en kasserolle med non-stick belegg. Stek i 20-25 minutter til bitene med gresskar er blitt møre. Ta ut gresskarbitene, hell kraften i kasserollen og kok opp. Slik får du med all den gode gresskarsmaken.

Bruk en vid gryte, eller en stekepanne til risottoen. Smelt litt av smøret og stek løk og hvitløk blank og myk. Tilsett risen og vend sammen med smør og løk. Ha i hvitvinseddik og vann og rør om til det er absorbert.

risotto med gresskar/et glass hvitvin

Nå kommer øsingen. Skru opp varmen på pannen/gryten og hell over et par små øser med kraft. Rør om hele tiden til kraften har trukket inn i risen. Spe på med mer kraft under stadig omrøring. Etter ca 15 minutter tilsettes frisk hakket basilikum. Kjenn etter om risen er ferdig. Den skal være myk på utsiden, men ha en litt fastere kjerne. Er det ikke mer kraft igjen, bruk vann til å spe videre til risen er klar.

Vend i resten av smøret og parmesanosten og rør godt til smøret har smeltet. Smak til med salt og pepper, rør forsiktig i gresskarbitene og server med en gang.

TIPS 1: Husk å drikke vin, spille musikk og kose deg mens du lager maten ;-)

TIPS 2: Om vinflasken likevel er åpen, og du vil ofre noen dråper i risottoen: Bytt ut eddik og vann med 0,25 dl hvitvin.

Inspirasjon til denne risottoen hentet jeg her.

9 Comments

 1. Italiaturen fikk virkelig øynene mine opp for risotto. Skikkelig god mat! Dette er en variant jeg ikke har sett tidligere og bokmerket for en senere anledning :)

 2. Hehe. Likte tipsene dine om vinen :) Risotto er egentlig ganske godt, selv har jeg aldri laget det – bare fått det servert på restaurant. Kanskej jeg må prøve meg jeg og! Gresskar er lite brukt hos meg, men så jo utrolig deilig ut! Takk for oppskrift og inspirasjon :)

  • ENEstående Mat

   Det er spennende å prøve noe nytt, både av oppskrifter og råvarer. Det kan anbefales ;-)

 3. Hahahaha, jeg hadde nøyaktig samme forhold til risotto! Les bare her; http://matinspirasjon.matprat.no/2012/03/10/risotto-med-fennikel-og-chorizo/

 4. Denne så forøvrig ut som en variant jeg gjerne vil prøve!

 5. Henriette

  Risotto med blekksprut er også godt – helt svart ris er ganske kult å spise!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.