peanøttfristelser
Bakst, Småkaker, Snacks

Peanøttfristelser

Jeg burde virkelig vurdere å bytte jobb. Enten det, eller seriøst overveie et aktivt medlemsskap på treningsstudio… Det har seg nemlig slik at jeg jobber sammen med 20-ish bakeglade damer, og det som ikke blir spist opp på hjemmebane blir “dumpet” på jobb. På den måten står det alltid godbiter strategisk plassert rundt omkring på huset.

peanøttkonfekt - peanøttkake

Her er et ferskt eksempel: En dag for litt siden gikk jeg intetanende opp i 2. etasje for å hente noe, og i gangen stod det en skål med tilsynelatende uskyldige peanøttkuber. Jeg har ikke så mye stanhaftighet å skryte av, så jeg lot meg selvsagt friste. En bit, og jeg var hekta, og det ble en del turer opp og ned trappa den dagen (helt til skåla var tom). Jeg spurte deretter pent om jeg kunne få oppskriften, lagde herligheten med noen små smakfulle justeringer, og tok med meg restene på jobb. Hevnen er søtsalt med sjokolade på…

Peanøttkake i liten langpanne

200 g Kelloggs Special K
50 g kokos
1 ts vaniljesukker
120 g sukker
200 g lys sirup
300 g peanøttsmør, grov type
200 g kokesjokolade (f.eks. 100 g mørk og 100 g lys)
Revet skall av 1 lime
Grovt salt

Ha Kelloggs Special K i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og kjør til flakene er “litt” knust. De skal ikke bli til pulver, bare litt mindre biter. Rør i kokos og vaniljesukker.

Ha sukker, sirup og peanøttsmør i en kasserolle og varm opp til sukkeret er smeltet og alt er godt blandet. Det skal ikke koke. Hell peanøttblandingen over i Kelloggsblandingen. Bland godt.

Mens massen er varm fordeles den jevnt utover en bakepapirkledd langpanne (ca 33 x 23 x 5 cm). Bruk en slikkepott eller en liten kjevle til å presse massen ned og lage en jevn overflate.

peanøttkonfekt - peanøttkake

Smelt sjokoladen over vannbad og hell over peanøttblandingen. Bre forsiktig med slikkepott slik at alt blir dekket. Pynt på toppen med revet limeskall og litt grovkornet salt for en ekstra spennende smaksopplevelse. Dekk formen med folie, og sett i kjøleskapet et par timer. Skjær i små, “bite size” ruter, og server til intetanende venner og kolleger… Oppbevar fristelsene kjølig.

TIPS 1: Peanøttfristelsene egner seg godt til å fryse. Prøv det, hvis du har noen til overs :-)

TIPS 2: Prøv med sitronskall eller appelsinskall for variasjon. Eller kanskje litt finhakket chili…

TIPS 3: Jeg bruker Mills Peanut Butter Grov Type. Bruker du en annen type med mer peanøtter i, kan det være du må tilsette mer sirup for å få kubene til å henge sammen.

Oppskriften har jeg fått av min kollega Randi, som har fått den av sin svigerinne, som kanskje har fått den av noen andre. Og slik spres disse livsfarlige fristelsene…

14 Comments

 1. Så lekkert og veldig fristende :)

 2. OK, skal lage sånne i helga.
  Kommer til å skylde på deg om jeg legger på meg ;-)

 3. Janet Vindenæs

  IKKE bytt jobb, men jeg er enig i at det er et problem med kalorifylte fristelser i hverdagen. Hilsen en av de 20-ish damene som nyter godt av dine kokkekunnskaper!

 4. Verdens enkleste -og kjappeste kakeoppskrift?? Står på kjøl nå, skal spises imorgen, gleder meg!! Lagde gulasj for en 2 ukers tid tilbake, snaddermat!!!

  • ENEstående Mat

   Hehe… ja, det er jo godt å ha noe enkelt og kjapt. Og så så godt! Håper du blir fornøyd med resultatet i morgen :-)

 5. Utfordring til ENEstående Mat:
  Takk for en fantastisk oppskrift og smaksopplevelse. Det var artig å prøve oppskriften din. Du finner resultatet av min test av oppskriften her: http://www.minmiddag.no/anne-cathrines-peanottfristelse/

  Nå utfordrer jeg deg til å prøve en av oppskriftene på min blogg; http://www.minmiddag.no og å skrive om det. Du velger selv hvilken oppskrift. Håper du vil ta bilder og skrive om det :-)

  • ENEstående Mat

   Digger innlegget ditt, Ingunn! Jeg har allerede valgt oppskrift fra bloggen din og startet planlegging. Gleder meg :-)

 6. Nam! Jeg planlegger å lage denne og ta noen med på tur! Ser fantastisk godt ut!

 7. mariann hvitstein

  Nyyydelig – men mine ble så utrolig lave. Har du doblet oppskriften? Målte min lille langpanne og det stemte, hmm. Noe har jeg nok gjort feil, men smaken er upåklagelig :-)

  • ENEstående Mat

   Hei Mariann! Jeg har ikke doblet oppskriften, og har brukt den størrelsen på langpanna som beskrevet. Du har sikkert ikke gjort noe galt, kanskje bare presset ekstra godt sammen? Mine blir heller ikke så veldig høye at det gjør noe. Må huske at det er veldig nærbilde av de som er avbildet i oppskriften :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.