Saus, Tilbehør

En litt “snobbete” salsa

Jeg er av den oppfatning at mat laget fra bunnen stort sett er bedre enn bortekjøpte ferdigløsninger. Noen vil kanskje si det er nerdete, og muligens litt snobbete, men for meg handler det om at jeg koser meg på kjøkkenet. Men som vanlig finnes det et unntak fra regelen: Tomatsalsa. Av uforklarlige grunner synes jeg butikksalsa smaker bedre enn hjemmelaget salsa. Det kan være jeg har en svært sjelden, og hittil ukjent defekt i hjernen (salsasyndromet?). Eller kanskje jeg rett og slett liker de kunstige tilsetningsstoffene. Grøss…

Hjemmelaget salsa

Nå er det ikke slik at jeg skammer meg over å kjøpe salsa i butikken – det gjør jeg titt og ofte. Men hvis jeg kan lage et alternativ som er like godt, eller til og med enda bedre, så blir jeg faktisk litt lykkeligere. Og akkurat dét tror jeg er et sikkert tegn på at jeg begynner å bli en vaskeekte matnerd…

Snobbete salsa (ca 5 dl)

40 g sjalottløk (2 stk)
2 små fedd hvitløk
0,5 rød paprika
0,5 grønn paprika
Olivenolje
1 boks hermetiske tomater (gjerne plomme- eller cherrytomater)
Saften av en kvart lime
Jalapenos, finhakket (kan sløyfes)
1-2 ts sukker
1/4 ts chilipulver
Salt og pepper

Sett ovnen på 160 grader. Fjern de ytterste, tørre lagene på hvitløk og sjalottløk. Ha hel sjalottløk, hvitløksfedd og paprikabiter i en bolle og ringle over litt olivenolje. Bruk hendene og gni grønnsakene godt inn med oljen. Legg løk og paprika på stekebrett (paprikaen med skinnsiden opp), dryss på litt salt og bak midt i ovnen i 30 minutter. La de bakte grønnsakene avkjøles i en skål dekket med plastfolie. Dampen under folien gjør det enkelt å fjerne skinnet på den avkjølte paprikaen.

Bruk en stavmikser eller stamper til å mose tomatene lett. Finhakk de bakte grønnsakene og bland sammen med tomatene. Rør i friskpresset limesaft og finhakket jalapenos. Smak til sausen med salt og pepper, sukker og chilipulver, til du oppnår den styrken du tåler og liker. Oppbevar salsaen i kjøleskapet.

TIPS 1: Det er ikke nødvendig å bake grønnsakene først, men det gir en god sødme og mindre bitter smak på sausen.

TIPS 2: Løft fredagstacoen til nye høyder med hjemmelaget salsa OG hjemmelaget tacokrydder.

Inspirasjonen til oppskriften fikk jeg av min venninne Helene, som lager skikkelig god salsa.

7 Comments

 1. Må bare bøye meg i støvet for at du faktisk har overskudd til å lage salsa selv. :-) Er nok litt for tidkrevende for meg, men tviler ikke på at den er god!

  • ENEstående Mat

   “Enestående” som jeg er, så er det ikke snakk om overskudd… Det er mer snakk om hva jeg skal bruke all tiden på ;-) Å lage salsa virker da som en fornuftig bruk av tiden… Men jeg holder fast på at kjøpesalsa også er godt, så det er ingen grunn til å fortvile :-)

 2. Flott, dette har jeg behov for. Jeg synes taco er godt, men det blir aldri til at jeg lager det, siden jeg savner gode oppskrifter på tortillas (både myke og skjell) og salsa. Guacamolen, salater, tacokrydder ol er greit å få til. Svært mange legger ut oppskrifter på fersk salsa, med rå ingredienser, med den fyller ikke den samme funksjonen som kjøpesalsaen. Jeg har tenkt så langt som at varmebehandling av ingrediensene er essensielt, men ikke kommet over (eller lett fram) en oppskrift verdt å prøve før nå.

  Det er veldig nyttig. Det er litt pinlig å være interessert i mat uten å kunne lage taco…

  • ENEstående Mat

   Takk for tilbakemeldingen, Rune! Håper du synes salsaen svarer til “strevet”.
   Jeg synes ikke det er pinlig å ikke kunne lage taco selv om man er matinteressert. Det er jo ikke akkurat noe vi er vokst opp med at bestemor lagde fra bunnen, med mindre bestemor er meksikansk. Det som deriomot er fint er at flere og flere velger å finne hjemmelagde løsninger på det som er så lett tilgjengelig i butikken…
   Du får gi meg et lite hint om du finner en god lefseoppskrift :-)

   Ha en finfin helg!
   AC:-)

 3. Åh, jeg elsker sånne “snobbe”oppskrifter! Alt blir jo bedre når det hjemmelages :DD

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.