grillkrydder, også kjent som dry rub
Tilbehør

Dry rub – hjemmelaget grillkrydder

MatPrat har lært hele Norge at alt vi trenger til en god marinade er KOS: Krydder, olje og syre. Jeg er over middels glad i kos så for meg burde det være en enkel læresetning å leve etter. Likevel har jeg ikke fått helt dreisen på dette med marinader.

Heldigvis er det mulig å gjøre ting enda enklere, for alt jeg egentlig trenger er K for krydder (det gjelder kun matlagingen altså…).

grillkrydder, også kjent som dry rub

Er du klar over at du kun er 5 små ingredienser unna et lite stykke grillmagi? Vel, nå er du det! Dry rub er mye brukt i amerikansk BBQ og jeg ble kjent med konseptet da jeg eksperimenterte litt med plukket lam/pulled lamb (denne dry rub’en er faktisk fra den oppskriften). Krydderblandingen gir en utrolig god smak og sukkeret i blandingen karamelliseres når det varmes opp og er med på å danne en perfekt stekeskorpe. Yum!

Hvordan marinere med dry rub/hjemmelaget grillkrydder

Det tørre krydderet gnis inn i kjøttet noen timer før grillingen. Du kan også vakuumere kjøttet etter det er krydret – spesielt hvis det er en stund til du skal grille. Det beste er likevel at du ikke egentlig trenger lang marinering dersom du ikke har tid eller har glemt det. Bare gni krydderet inn i kjøttet, sleng det på grillen og nyt maten. Gjerne med en god grillsaus og annet digg tilbehør.

Grillkrydderet kan også brukes på grillede grønnsaker (tenk maiskolber og bakt potet), sammen med rømme til en god dip, eller som K i en våt marinade. Da er det bare å tilsette O (olje) og S /syre) og så blir det så KOS, atte.

Dry rub – hjemmelaget grillkrydder

1 ts kayennepepper
1 ss flaksalt
1 ss spisskummen
1 ss paprikapulver
1 ss brunt sukker

Bland sammen alle krydderne. Mengden over er nok til ca o,5-1 kg kjøtt. Lag gjerne en stooor porsjon av krydderblandingen og oppbevar mørkt og tørt i en lufttett beholder. Så har du til flere store og små grillanledninger…

Bruk grillkrydderet hver gang du ønsker å skape litt grillmagi. Dry rub’en er et skikkelig allkrydder som passer like godt til oksekjøtt, svinekjøtt, kylling, lam og grønnsaker. Har ikke forsøkt på fisk ennå, men det funker sikkert det også.

ingredienser til grillkrydder - dry rub

TIPS: Det kan være lurt å merke beholderen med grillkrydderet med navn og dato for når det ble laget. Jeg har sniffet min del av forskjellige umerkede krydderblandinger, for å si det sånn.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.