eltefritt focaccia med persille og hvitløk
Gjærbakst, Tapas, Tilbehør

Eltefri focaccia med persille og hvitløk

Da jeg utdannet meg som grafisk designer (i forrige årtusen en gang) lærte jeg om positiv og negativ plass og viktigheten av begge for å få til et velbalansert design. Med negativ plass menes “luft” – områder som ikke er fylt med noe. Disse kan være vel så effektfulle som de flatene som har innhold, kanskje enda mer, fordi de forsterker inntrykket av det rundt. Bare se på luftlommene i dette focaccia-brødet, for eksempel. Uten ville brødet vært flatt og ganske trist, mens med er det lett og luftig og utrolig fristende. Altså er det som ikke er der viktig også i brødbaking… “Ja til mer negativ plass i focaccia!” blir nok min ny fanesak ;)

eltefritt focaccia med persille og hvitløk

Denne varianten av focaccia med persille og hvitløk er etter min mening helt genial. Den gode urtesmaken passer til stort sett alt, og hvitløken setter en ekstra spiss på det saftige brødet.

Eltefri focaccia med persille og hvitløk (1 liten langpanne)

500 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts salt
325-350 ml kaldt vann
Olivenolje til steking
Grovt salt
4 fedd hvitløk, finhakket eller presset i hvitløkspresse
4 stilker bladpersille, finhakket

Bland mel, tørrgjær og salt i en bolle og rør inn vann. Bland sammen til du får en samlet deig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i 12-24 timer.

Gni litt olje i bunnen av en liten langpanne (33 x 23 x 5 cm) og dekk med bakepapir (oljen gjør at papiret holder seg på plass). Bruk en mindre form dersom du ønsker et høyere resultat.

Hell 2-4 ss olivenolje på bakepapiret. Slå ned deigen eller brett den et par ganger over selg selv før den veltes over i formen med olje. Dytt deigen ned og ut til sidene til den dekker hele langpannen. Dekk langpannen med plastfolie og la deigen etterheves i ca 1 time.

focaccia med persille og hvitløk

Finhakk hvitløk og bladpersille og bland sammen i en skål/bolle.

Sett ovnen på 225 grader (215 varmluft) når etterhevingen nærmer seg slutten. Lag små groper med fingrene på toppen av focacciaen og fordel persilleblandingen jevnt utover. Bruk gjerne hendene til å dytte urteblandingen litt ned i deigen. Dryss over grovt salt og ringle til slutt over enda litt mer olivenolje. Stek focacciaen midt i ovnen i ca 20 minutter til overflaten er sprø og gylden og brødet er gjennomstekt.

Server focaccia til for eksempel supper, salater, gryteretter, skalldyr, pastaretter og tapas. Du kan også bare maule focaccia med litt god hjemmelaget aioli når du vil kose deg med noe godt.

focaccia med hvitløk og persille

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.