Lettyltet rabarbra med vanilje og pepper
Tilbehør

Syltet rabarbra med vanilje

Det er med rabarbra som den norske sommeren: en dag her, og neste dag kan det være over allerede. Vil du nyte den syrlige grønnsaken lenger enn sesongen må du altså ganske raskt ta noen grep: safte, sylte, fryse eller hva enn som må til for å kunne få smaken av sommer til å vare så lenge som mulig.

Jeg kan på ingen måte skryte på meg at jeg har syltet rabarbra i årevis. Tragisk nok har jeg levd store deler av livet i mørk uvitenhet om hvilken skatt det kan være på tallerkenen. Men når jeg nå endelig har oppdaget hvor enkelt det er, og ikke minst hvor magisk godt det smaker til for eksempel stekt makrell, kommer jeg garantert til å sylte rabarbra til det tyter ut av alle kriker og kroker i Elveslottet. Jeg kan på sikt vurdere å dele med noen. Kanskje…

lettsyltet rabarbra med vanilje

Syltet rabarbra med vanilje

ca 300 g rabarbra, i små biter
3 dl vann
2 dl sukker
1 dl eplecidereddik
10 hele pepperkorn
1 vaniljestang, delt på langs

Vask og tørk rabarbrastilkene og kutt i små terninger eller ca 5mm tykke skiver. Ha den kuttede rabarbraen på rene glass.

Kok opp vann, sukker, eddik, pepper og vaniljestang i en kasserolle. Senk temperaturen og la laken småkoke i ca 5 minutter.

Hell den varme laken over rabarbraen. Fordel vaniljestangen og pepperkornene jevnt på de de forskjellige glassene. Sett på tette lokk med en gang og la glassene stå og avkjøle seg på benken. Oppbevar mørkt og kjølig.

Lettyltet rabarbra med vanilje og pepper

Syltet rabarbra passer godt til stekt og grillet fisk, spesielt makrell og laks, men passer også godt til alt grillet kjøtt. Prøv også noen biter syltet rabarbra på god leverpostei.

TIPS: Vil du prøve noe annet enn vanilje? Rabarbra smaker godt sammen med ingefær og chili også.

Inspirasjon fant jeg på godt.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.