kylling i grønn karri med brokkoli og sopp
Middag

Kylling og brokkoli i grønn curry

Tidligere i sommer hadde jeg en vidunderlig annerledes opplevelse: Jeg spiste lunsj på den Thailanske ambassaden i Oslo! Jeg er sikker på at Bambi følte seg mer hjemme på isen enn jeg gjorde da jeg entret ambassaden, invitert til “meet and greet” med herr og fru ambassadør. Slike situasjoner er absolutt ikke min sterke side, men løftet om god thaimat kan overdøve alle nervøse tendenser viser det seg (det hjelper også med servitører som etterfyller hvitvinsglasset straks det forlater leppene). Vel plassert til bords, med gullbelagte og svært så royale tallerkner (de er stolte av kongefamilien sin), gikk samtalen rundt bordet om dett og hint. Naturlig nok var Thailand og thaimat et yndet tema, og min russiske sidemann spurte på et tidspunkt hva min favoritt thai-rett er. Som om det er mulig å velge, liksom!

Thailands ambassadør til NOrge
Ambassadøren og Hilde Marstrander, multitalentet med alle kontaktene
Fru ambassadør på Thailands ambassade
Ambassadørfruen følger med når det gis et “crash course” i fruktskulptur…

Jeg kunne sagt tom kha gai (kokossuppe), eller massaman curry som tross alt er kåret til verdens beste, men jeg landa på kylling satay med peanøttsaus. Russeren selv proklamerte sin kjærlighet til grønn curry, og som bestilt ble hovedretten satt ned foran oss: Stekt ris med grønn curry.

Stekt ris med grønn curry

Den ekte grønne curryen, dog tilpasset våre sarte norske ganer, minnet meg på at også den er en av mine favoritter, og derfor har jeg børstet støv av oppskriften jeg laget mye i mine yngre dager. Den er milevis unna den kokken på ambassaden lagde, men det gjør ikke noe. Min versjon er rask og enkel. En slags norsk hverdags-curry for dager da ambassadelunsjer kun er et fjernt minne – eller en ønskedrøm ute i det fjerne.

Grønn curry med brokkoli og sopp

Kylling og brokkoli i grønn curry (1 porsjon)

Saus
1 ts solsikkeolje
1 fedd hvitøk, finhakket
1-2 ts grønn curry paste
0,5 cm fersk ingefær, revet
1-1,5 dl kokosmelk, gjerne lett
0,5 dl kyllingbuljong
Saften av 0,25 lime
Maizennamel til jevning (om nødvendig)

ca 100 g brokkoli, i buketter
1 kyllingfilet, i strimler/biter
Litt solsikkeolje til steking
0,5 gul løk, i båter
1-2 medium store sjampinjonger, i tykke skiver
Frisk koriander, finhakket
Ris/blomkålris

Start med sausen: varm olje i en kasserolle på middels sterk varme og la finhakket hvitløk surre forsiktig 2-3 minutter under omrøring. Tilsett curry paste (mengde avhenger av hvor sterk du vil ha retten) og ingefær og rør videre med krydderne varmes opp. Hell over kokosmelk og buljong og la sausen koke opp. Senk temperaturen og smak til med limesaft og evt. salt. La sausen stå på varmen mens resten gjøres klart.

Del brokkolien i små buketter o g la de koke 1 minutt i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og avkjøl brokkolibukettene raskt i iskaldt vann. Sett til side. Gjør klar resten av ingrediensene til woken.

kylling i grønn karri med brokkoli og sopp

Varm olje i en wok eller belagt stekepanne på sterk varme. Stek strimler med romtemperert kylling. Rør hele tiden med stekespade til kyllingen har fått en gylden overflate, ca 1-2 minutt. Tilsett løk og skiver med sopp og stek videre til løkbåtene er myke og soppen har fått stekefarge. Tilsett de forvellede brokkolibukettene til slutt og la de blir varme før sausen helles over og pannen tas bort fra varmen. Server med en gang sammen med kokt risk eller blomkålris.

Takk til den Thailandske Ambassade som tok initiativ til lunsjen. Og takk til min venninne Hilde Marstrander som husket på meg da hun foreslo den fine miksen av flotte folk innen kultur, mote og mat til det som forhåpentligvis er starten på en kulturell utveksling med utspring i ambassadens arrangement og nettverk. Det blir spennende å se hva framtiden bringer.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.