3 hvetekaker
Gjærbakst

Hvetekake til jul

Cooks in 1,5 time + hevetid Difficulty Medium

Når neseborene pirres av duften av nystekte hvetekaker, vet jeg med sikkerhet at det er jul. Det er en like naturlig del av min julehøytid som juletorsk, gravlaks og Tre nøtter til Askepott.

Det var farmor som i sin tid sørget for at disse søte brødene ble en del av min families juletradisjoner men akkurat hvorfor hun begynte med det er jeg mer usikker på. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at jeg ikke var helt overbevist om hvetekakens fortreffelighet da jeg var liten, mens nå blir det ikke skikkelig jul uten. Og hver gang jeg baker farmors hvetekaker er det som hun fremdeles er her – noe som i seg selv er en ganske fin tanke…

nærbilde av skive med hvetekake, julesylte og sennep

Hvetekake (3 stk.)

 • 100 g smeltet smør, litt avkjølt
 • ca. 1 kg hvetemel
 • 1 dl sukker
 • 1 ts salt
 • 50 g fersk gjær
 • 5 dl kald melk

Jeg anbefaler bruk av kjøkkenmaskin slik at den tar mesteparten av eltingen. Det er også lurt å la denne tunge deigen heve lenge, så sett gjerne deigen dagen i forveien.

Slik gjør du:

 1. Smelt smøret i en smørsmelter eller liten kasserolle. Sett til side slik at det får avkjølt seg litt.
 2. Ha halvparten av hvetemelet i en bakebolle og bland inn resten av de tørre ingrediensene.
 3. Smuldre gjæren med fingrene og tilsett i de tørre ingrediensene mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet.
 4. Spe på med melken og så det smeltede smøret.
 5. Tilsett litt og litt av det resterende hvetemelet. Når deigen er fast og smidig og ikke lenger henger fast i bakebollen har du tilsatt nok mel.
 6. La maskinen elte videre til samlet eltetid blir ca. 15 minutter. Legg deigen over i ren bolle, dekk med plastfolie og sett til heving i romtemperatur 1-2 timer, til deigen har doblet i størrelse.
  TIPS: Jeg liker å kaldheve gjærdeig og setter da deigen i kjølekapet eller i husets kaldeste rom, natten over.
 7. Velt ferdighevet deig ut på melet underlag og elt et par runder for hånd. Del i 3 like store emner og form hvert emne til et rundt brød/kake.
 8. Sett emnene på bakepapirkledd stekebrett, dekk med kjøkkenhåndkle og la de etterheve i 30-45 minutter.
 9. Forvarm ovnen til 180 grader. Bruk en skarp kniv til å snitte kakene på toppen for å kontrollere hvor sprekkene kommer. Kanskje du får plass til et lite hjerte, eller et juletre?
 10. Stek hvetekakene nederst i ovnen, i ca. 50 minutter. Sjekk etter 30 minutter og dekk med et bakepapir dersom det ser ut til at kakene kan bli svidd på toppen. Hvetekakene er ferdig stekt hår det kommer en hul lyd når du banker på undersiden (samme måte som med brød).
 11. Avkjøl på rist og nyt fersk hvetekake til julefrokosten sammen med alt de gode julepålegget!

Hvetekake er definitivt best når det er helt nystekt. Du kan oppbevare deigen innpakket i plast, i kjøleskapet, 2-3 dager om du vil. Dermed kan du nyte nystekt hvetekake flere dager på rad!

3 hvetekaker

2 Comments

 1. Slik hvetebakst var til fest og høytid. Har lignende oppskrifter fra Ryfylke og barndomsjul.Husk hvete var dyrt og høytid. God jul til deg, flotte oppskrifter min venn
  Mvh Liv R.
  Mat&urter blog

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.