Bilde av 4 squashkaker, sherrytomater og salatblader på marmor
Forrett, Kjøttfri mandag, Lunsj, Mellommåltid, Snacks, Tapas

Squashkaker med brokkoli

Er det ikke herlig at man stadig kan oppdage nye gleder i de mest hverdagslige ting? Ta squash for eksempel. Bare i løpet av det siste halvåret har squash vist seg for meg å være langt mer anvendelig enn først antatt (jeg visste ikke om grønnsaken engang før jeg var 25 år). Først ble jeg feid fullstendig av banen av den superdupersaftige formkaka som min matglade venninne Bjørg tipset meg om. Og nå blir jeg igjen tatt med storm i kastene av disse herlige små greskinspirerte meze-kakene (også kalt “kolokithokeftedes”, for de som kan gresk). Heia squash!

Squashkaker, sherrytomater og salatblader

Squashkaker med brokkoli og paprika (12-15 kaker)

1 grønn squash (325-350 g)
0,5 brokkoli (150 g)
2 små sjalottløk
0,5 rød paprika
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss bladpersille
2 egg
4 ss havremel
Maldonsalt og nykvernet pepper
Solsikkeolje til steking

Start med squashen: skyll og tørk, fjern endene og rasp på grovt rivjern. Dryss over litt salt og la den raspede squashen renne av seg i en sil i ca 20 minutter. Forbered resten av grønnsakene i mellomtiden: rasp brokkoli, sjalottløk og paprika på samme grove rasp. Hell av, eller klem ut “overflødig” væske, og ha alt i en stor blandebolle. Finhakk bladpersille og hvitløk, og ha i bollen. Klem ut resten av væsken i sqashen før den blandes sammen med de andre grønnsakene.

Pisk sammen egg og havremel i en kopp eller lignende. Smak til med salt og pepper før eggestanden røres godt sammen med grønnsakene.

TIPS: Gidder du ikke kjøpe havremel? Kjør 1 dl vanlige havregryn noen runder i en urtehakker, blender eller med en stavmikser til du får en “mellignende” konsistens. Vanlig hvetemel funker også.

squash- og brokkolikaker med skinke og salatblader

Varm opp solsikkeolje i en stekepanne på middels sterk varme. Bruk hendene eller spiseskjeer til å forme små boller av “grønnsaksdeigen” og legg forsiktig i stekepanna. Bruk baksiden av en stekespade eller skje til å presse kakene litt flate uten at de faller fra hverandre. Stek på hver side i ca 2-3 minutter til de er gyldne og gjennomstekte.

Spis squashkakene som de er – til lunsj, som mellommåtid, snack, tapasrett, tilbehør til fisk osv. De er også knallgode med noen tynne skiver av favorittskinken (om du ikke er vegetarianer) + noen dråper god olivenolje, og sammen med tzatziki eller hummus. NAM!

TIPS: Squashkakene kan fryses. Tin skånsomt i kjøleskapet og varm forsiktig opp i stekepanne før servering.

Oppskriften er inspirert av Squashlappene på Julies Matblogg.

5 Comments

 1. Så hyggelig at du har latt deg inspirere av squashlappene mine. De er med i boken min :)

 2. Uff, mine ble mislykket. De faller fra hverandre i panna. Kjørte halv oppskrift med bare ett egg, kan det være grunnen?

  • ENEstående Mat

   Hei Tine! Så dumt at kakene falt fra hverandre. Jeg har også opplev det, uten at jeg kan si med sikkerhet hvorfor det skjer noen ganger og andre ganger ikke.
   Når du halverer oppskriften blir det mindre egg OG mindre mel (begge er bindemiddel) så det KAN være en årsak. Forsøk med litt potetmel hvis du våger deg på oppskriften igjen.
   Lykke til :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.