Tallerken med kyllingrett og glass med lime
Middag

Kyllingform med sopp og timian

Selv om jeg er over gjennomsnittet opptatt av mat må jeg bare innrømme at jeg ganske ofte blir matlei. Det går i perioder, og jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men av og til er jeg bare ikke keen på mat i det hele tatt. Frokost er kjedelig. Ingenting frister til middag. Selv ikke pizza kan lokke meg ut av “funken” – og da er det skikkelig krise!

Kyllingform med sopp og timian

Når jeg er inne i slike perioder forsøker jeg å gå tilbake til kjente og velprøvde oppskrifter. Dette er retter jeg kan handle inn til i blinde og lage på autopilot, men det smaker godt og lokker livstrøtte smaksløker ut på de skrå matvrakbredder igjen. Ovnsbakt kyllingform i en eller annen variasjon er en slik “livredder”. Hvis jeg har kylling, løk og potet er dagen stort sett reddet. Da kan veien være ganske kort til en overraskende god hverdagsmiddag.

Kyllingform med sopp og timian (1 porsjon)

2-3 kyllinglårfileter (eller 1 kyllingfilet)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 vårløk, finsnittet
0,5 gul løk, grovhakket
1 stor sjampinjong, i biter
40 g chorizopølse, i biter
1 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts akasiehonning
5-6 stilker timian
Grovt salt og nykvernet pepper
1 ss smør, smeltet
1 medium stor potet, i tynne skiver med mandolin

Sett ovnen på 200 grader.
Tørk kyllinglårfiletene godt med kjøkkenpapir, og fjern eventuelt skinnet. Skjær i “bite size” terninger. Varm en klatt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Surr kyllingbitene sammen med finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper.

Finsnitt vårløk og grovhakk gul løk. Skyll/rens soppen og skjær i passe store terninger. Skjær chorizopølsa i tykke skiver og del så hver skive i 2 eller 4. Bland ferdig stekt kylling sammen med grønnsakene og chorizobitene.

Smelt resten av smøret og bruk litt til å pensle den ildfaste formen. Fordel blandingen med kylling jevnt utover i den smurte formen. Bland sammen olivenolje, sitronsaft, honning, timian (kun bladene), grovt salt og pepper og hell over kylling og grønnsaker.

Kyllingform med sopp og timian

Vask og tørk potetene (behold gjerne skallet på) og bruk mandolin til å skjære tynne skiver (ca 2 mm). Legg potetskivene som et beskyttende lokk over kylling- og grønnsaksblandingen, og pensle potetene med resten av det smelta smøret. Dryss over grovt salt og legg på et par kvister frisk timian. Stek kyllingformen midt i ovnen i ca 30 minutter.

Kyllingformen er klar når potetskivene er møre, har fått litt farge og har begynt å krølle seg litt. Server med en gang, kanskje med grønn salat og friskpresset limesaft til.

TIPS: Prøv gjerne en annen av mine kylling, løk og potet-hverdagshelter: Kyllingform med tomatsaus og kikerter.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.