lammeburger med rød relish og ovnsstekte båtpoteter
Saus, Tilbehør

Rød relish à la Catherine

Catherines røde relish har den vidunderlige egenskapen at den kan løfte selv den stusseligste wienerpølsa opp til et gastronomisk høydepunkt. Sausen har en djevelsk rødfarge, har en rund og lett indisk smak, akkurat passe hot på tunga og passer til det meste. Jeg bruker den både til grillet kylling, hvit fisk, som grønnsaksdipp (blandet med litt lettrømme) og på saftig, hjemmelaget lammeburger. Sava, det er så tennane løper i vann bare med tanken…

3 glass med rød relish

Egentlig er Catherines saus uten mål. Hun benytter seg av rå grønnsaker hun har til overs og smaken varierer litt fra gang til gang. Jeg har veid og målt og satt det hele sammen til en oppskrift. Følg den, eller anse den som en generell veiledning. Det blir digg uansett!

Catherines røde relish (ca 3,5 dl)

250 g tomater (2 stk.), uten skinn og frø
120-150 g rød paprika, finhakket
1 sjalottløk (1 stk.), finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
70 g gulrot (1 stk.), raspet
2-3 ts akasiehonning
3-4 ss tandoori masala
0,5 ts kayennepepper
Salt

Start med å flå tomatene: Kok opp vann. Bruk en skarp kniv til å lage snitt i toppen av tomatene før de slippes ned i det kokende vannet. Løft de opp når skinnet begynner å løsne (ca 30-60 sekunder), og legg umiddelbart i en bolle med iskaldt vann for å stoppe kokeprossessen. Dra så av skinnet, del tomatene i fire, og fjern frøene/kjernen (se video fra Bama under).

lammeburger med rød relish og ovnsstekte båtpoteter

Så har du et valg: Du kan stå og finhakke tomat, paprika, løk og hvitløk for hånd (gulroten skrelles før den raspes med grovt rivjern). Eller du kan hive alt i en elektrisk urtehakker med skarpe kniver og la den gjøre jobben for deg. Relishen blir litt grovere i konsistensen når alt gjøres for hånd, men smaken blir den samme. Jeg er lat, så jeg bruker urtehakkeren.

Bland til slutt inn honning, tandoori og kayennepepper. Smak til med litt salt før relishen helles over på sterile glass. Sett på tette lokk og la relishen kose seg i kjøleskapet i 24 timer før den tas i bruk. Sausen kan holde seg opp til ca en måned i kjøleskapet.

TIPS: Du kan også tilsette finhakkede rosiner, sultanas eller tørkede aprikoser. Hvis du har…

Takk til Catherine (min engelske venninne i Spania) for inspirasjon.

3 Comments

  1. Denne skal definitivt prøves ut!:) Men skal relishen kokes etter at alt har blitt blandet sammen, eller skal alt bare blandes og så rett over i glass?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.