bilde ovenfra av båtpoteter og kjøttboller
Middag, Snacks, Tapas

Spansk fredagskos: kjøttboller, kikertsalat og pikante båtpoteter

Jeg kjenner det allerede det øyeblikket vekkerklokka sender ut sin ubarmhjertige alarm og røsker meg ut av skjønnhetssøvnen mandag morgen – forventingen om helg! Det er en sitrende spenning i hele kroppen som kun utløses ved arbeidsdagens slutt fredag ettermiddag. Signalet om at det står to blanke og ubrukte fridager foran meg i kalenderen. Men først: fredagskosen!
Med tanke på min pizzafetisj skulle man tro at det alltid står pizza på fredagsmenyen min, men jeg overrasker stadig meg selv med å prøve andre typer mat. Det eneste kriteriet jeg har er at det skal være like digg å spise på vorspiel før en kveld på byen, som alene foran TV´n med beina på bordet.

to bilder av spanske tapasretter

En av ingrediensene jeg har brukt til min spanske fredagskos er Pimientos del piquillo. Det er en spesiell paprikavariant som dyrkes i Navarra, Spania. Den høstes, grilles i vedovn, håndskrelles og renses for frø før den preserveres på boks eller glass. Den er aromatisk, mild og søt, og en viktig ingrediens i det spanske kjøkken. Får du ikke tak i de kan du benytte vanlig bakt paprika. Se metode her.

Fredagstapas (1 porsjon)

Albondigas

bilde ovenfra av båtpoteter og kjøttboller

Pikante båtpoteter

1 ss olivenolje
0,5 ts paprikapulver
1/4 ts spisskummen
En klype grovt salt
2 medium store poteter, vasket og delt i båter

Sett ovnen på 200 grader. Bruk en blandebolle og bland sammen olje og krydder. Vask potetene godt. Tørk og del hver potet i 6 eller 8 båter. Vend potetbåtene i krydderblandingen slik at alle sider blir godt smurt. Fordel potetene i en ildfast form og stek midt i ovnen i ca 25-30 minutter til båtene er møre og har fått fin farge.

bilde ovenfra av chorizosalat og aioli

Salat med chorizo og kikerter

1 ss olivenolje
1/4 gul løk, finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
60 g chorizopølse, i biter
100 g kikerter
2 pimientos del piquillo, strimlet
eller 0,5 rød paprika, bakt, uten skall og strimlet
1 ss kapers
1 ss pinjekjerner, ristet lett i tørr stekepanne
1 ss finhakket bladpersille
1 ts sherryeddik

Varm oljen i en stekepanne på middels varme. Surr løk og hvitløk myk. Rør inn pølsebitene, og stek videre til alt er gjennomvarmt.

Ha chorizoblandingen over i en serveringsbolle. Tilsett kikerter, paprikastrimler, kapers og pinjekjerner. Bland godt. Ringle over sherryeddik, og dryss over finhakket bladpersille.

Server kjøttbollene, potetene og salaten med en klatt deilig hjemmelaget aioli, beina på bordet, og gullrekka på TV… ¡Me gusto!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.