Ost- og skinkesandwich
Lunsj, Matpakke

Matpakkeutfordringen: eltefritt grovbrød

Vi nordmen er født med ski på beina, og matpakke i snippsekken. Dag ut og dag inn gomler vi mer eller mindre fornøyde på de samme brødskivene innpakket i papir. Vel, ikke jeg da. Jeg har ikke spist matpakke siden siste skoledag på videregående, men minnene lever fremdeles i beste velgående.

Selv om jeg ikke utsetter meg selv for svett ost og dvaske agurkskiver lenger betyr ikke det at jeg ikke har sympati for de som gjør det, og for en stund siden ble jeg utfordret min venninne Eli til å komme med litt matpakkeinspirasjon. Eli er en typisk matpakkejente, og selv om det går mye i den førnevnte gulosten, så vet hun at det finnes noe mer der ute. Kanskje noe bedre, til og med…

eltefritt brød i le creuset gryte sett ovenfra

Eli ville gjerne ha noen sunne, kreative og enkle tips til å løfte matpakken til nye høyder. Jeg kan selvsagt ikke gjøre noe annet enn å prøve å etterkomme det. Men når jeg først gjør noe, så gjør jeg det ikke halvveis. Derfor har jeg selvsagt startet prosjektet med å bake et godt brød. Skal du bruke brød som basis i matpakka er det viktig at det metter godt og lenge. Det gjør absolutt dette eltefrie brødet. I tillegg er det enkelt å bake (bare litt tidkrevende), det holder seg “ferskt” lenge, og det tåler en tur i frysen.

Eltefritt grovbrød (1 brød)

500 g hvetemel
100 g kruskakli
25 g sesamfrø
25 g gresskarkjerner
25 g linfrø
25 g solsikkekjerner
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann

Bland alt det tørre i en bakebolle, og rør inn vannet. Deigen skal være relativt tørr. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i ca 20 timer.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Legg til slutt deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden sett stekeovnen på 250 grader og plasser formen du skal bruke i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg bruker en emaljert støpejernsgryte, 24 cm. Ta den varme formen ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen i. «Sømmen» vender nå opp. Sett lokket på og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15-20 minutter. Avkjøl brødet på rist.

to bilder av ost- og skinkesandwich

Armert med nybakt matpakkebrød har jeg laget min andre matpakke på de siste to tiår. Av nostalgiske årsaker har jeg beholdt osten og den nesten like ofte tilstedeværende skinken. Bortsett fra dét er dette ganske langt unna blingsene som fulgte meg gjennom 12 års skolegang.

Ost- og skinkesandwich (1 porsjon)

2 skiver grovt matpakkebrød
Aioli (hjemmelaget eller bortekjøpt)
Dijon sennep
Salatblader
2 skiver Jarlsberg
4 skiver løvtynn krydderskinke
0,5 avokado, i skiver
Tomatskiver

Smør aioli på den ene skiven og et tynt lag med Dijon sennep på den andre (eller en annen type sennep du liker). Legg salatblader på aiolien. Legg så på ost, skinke, avokado og tomat. Dekk med sennepsskiven, del sandwichet i to og pakk inn i matpapir eller legg i matboksen, og kom deg av gårde…

bilde av sandwich, matboks og brød

I morgen: Omelettwraps!

2 Comments

  1. Det så friskt ut med avokado og cherrytomater! Ja, matpakker kan være en utfordring. Har du prøvd nøttesmør? F.eks. mandlesmør. Sunt, mye enumettet fett, næringsrikt, mettende og uten tilsetningsstoffer :-). Skinke er vanlig, men der er bearbeidet kjøtt (tilsatt salt og natriumnitritt e-250). http://erdetsunt.wordpress.com/kjott-og-helse/hva-er-bearbeidet-kjott/ og http://erdetsunt.wordpress.com/2013/09/21/proteinrik-mat-notter-kjerner-og-fro/

    • ENEstående Mat

      Takk for gode tips :-) Har ikke prøvd noen av produktene du nevner, men det er alltid gøy å lære noe nytt!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.