Frokost, Gjærbakst, Lunsj, Tilbehør

Bagel, schmagel

Det er få ting jeg savner mer fra studietiden i San Francisco enn tilgangen på ferske bagels. Så nå har jeg tatt deigen i egen hånd: For aller første gang har jeg laget bagels – disse lett avhengighetsdannende godsakene, som jeg alltid har trodd var kjempevanskelig å lage. Ja, det er litt mer jobb enn vanlig gjærdeig, men absolutt ikke uoverkommelig. Godt er det, for det er lite som slår en fersk bagel med philadelphiaost. Mmmm…

Fine bagels (8 stk.)
500 g hvetemel
1 ts salt
2,5 dl vann (evt. litt mer for en mer smidig deig)
20 g fersk gjær
1 ss flytende honning
1 ss soyaolje (eller annen vegetabilsk olje)
2 ss sukker (til kokingen)
Frø til dekor (sesam, solsikke, valmue)

Bland mel og salt i en bolle. Bland vann, gjær, honning og olje i en annen bolle. Ha væsken i det tørre. Elt i maskin i 15-20 minutter. Deigen skal være fastere enn vanlig gjærdeig, men tilsett litt mer vann om den blir for kompakt. Ha deigen i en bolle smurt med olje, dekk med plast og sett til heving. Heves til dobbel størrelse på benken i minst 3 timer, eller over natten i kjøleskapet.

Ha ferdig hevet deig på rent underlag og kna et par ganger før den rulles til en pølse. Del opp i 8 emner.

bagels_steps

Bagels kan formes på to måter: rull hvert emne til en jevn pølse på ca 15 cm, og knip sammen endene slik at det blir en ring. Eller: form en bolle av hvert emne, trykk den litt flat og lag et hull i midten med fingeren. Utvid hullet samtidig som du passer på at ringen er jevn. Hullet skal være ganske stort. Legg på bakepapir og etterhev til dobbel størrelse.

Sett ovnen på 220 grader. Kok opp 2 liter vann i en gryte og tilsett 2 ss sukker. Legg 2 bagels av gangen i sukkervannet, og la dem koke i 3 minutter. Snu halvveis. Ferdig kokte bagels legges tilbake på bakepapiret. Ha på frø hvis du ønsker det. Stek i ca 15-20 minutter til de er gyldne og fine.

TIPS: Bagels er veldig greie å ha i frysen. De kan ligge opp til 3 mnd. Del i 2 før de fryses, så kan de gå direkte i toasteren når hungeren for nyristet bagel plutselig melder seg.

Oppskriften er inspirert av Marias Salt og Søtt

6 Comments

 1. Bagels har jeg lyst til å lage også. Disse så kjempegode ut :-)

 2. Jeg bare elsker bagels! Prøvde for første gang i helga (vel og merke med en annen oppskrift, fant din først idag). Ser at det finnes et hav av bagelsoppskrifter der ute men ulike fremgangsmåter. Mange bruker såkalt sponge (løs gjærdeig som får hveve drøye 2 timer) før de har i resten av melet. Og veldig mange har bagelene i kjøleskap over natten før de kokes og stekes. Men hvordan i hulsete får man plass til 12 bagels i kjølekskapet?! Only in America sier nå jeg. Men din idee med å sette hele deighen i kjølsepat virka overkommelig :) Selv fulgte jeg en variant som lignet mer på din. Har du erfaring med andre oppskrifter..?

  • ENEstående Mat

   Hei, Marie! Det er med bagelsoppskrifter som de fleste andre oppskrifter: hver kokk, sin oppskrift. Jeg har kun prøvd denne. Siden den funka så fint har jeg slått meg litt til ro med den. Inntil videre… Men du må gjerne komme med tips. Det setter jeg veldig pris på :-)

   • Har fått helt bagelsdilla ;) Så nå har jeg testa litt forskjellig.. Ser at jeg bruker mer vann din oppskrift (nesten 1dl ekstra) og syens det gir fin konsisents og gjør at deigen er ganske grei å rulle ut og forme. Prøvde trikset med å ha deigen i kjøleskap, men tror den bør stå en stund på benken etterpå slik at den får tilnærmet romtemperatur. Jeg hadde ihvertfall problemer med å frome deigen når den var kald.. (prøvde så å la den ligge ute 30min (det var så lang tålmodighet jeg hadde) og det hjalp litt.) Tilsetter forresten også litt glutenmel (kjøpt på helsekost) for å etterligne “strong bread flour” som de ofte bruker i USA..

    • ENEstående Mat

     Tusen takk for mange gode innspill, Marie! Høres lurt ut å la deigen få litt mer romtemperatur før den formes. Skal jammen meg prøve neste gang jeg skal bake bagels. AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.