lammekoteletter med couscous og syltede sitroner
Middag

Lammekoteletter med couscous og syltede sitroner

Selv om jeg elsker late søndager med gryteretter som osso buco eller salt svineknoke stående å putre på kjøkkenet i timesvis, så er jeg av og til fysen på noe litt mer fast food-aktig. Lammekoteletter, for eksempel. Det var kanskje ikke akkurat det du tenkte på da jeg nevnte “fast food” men tro meg, denne søndagsmiddagen er overraskende rask og lettvint, og selvsagt sabla god!

Her har jeg dykket ned i den marokkanske delen av krydderhylla og laget en nydelig marinade til kjøttet. Spisskummen, koriander, kanel og gurkemeie leker godt sammen med det smakfulle lammekjøttet. Har du tid kan kotelettene gjerne ligge en times tid i marinaden, men det er ikke noe must.

lammekoteletter med couscous og syltede sitroner

Det strengt tatt ikke nødvendig med mye tilbehør, men her har jeg gått “all in” og laget ovnsbakte rotgrønnsaker i tillegg til couscousen. Sødmen fra grønnsakene passer veldig godt til den salte dressingen og det krydrede kjøttet. Ekstra positivt er det jo at det kommer flere grønnsaker på tallerkenen og det er jo aldri feil.

krydrede lammekoteletter

Lammekoteletter med couscous og syltede sitroner (1 porsjon)

2-3 lammekoteletter (ca. 250 g)
0,5 ss olivenolje
0,5 ss sitronsaft
0,5 ts malt koriander
0,5 ts spisskummen
0,25 ts kanel
0,25 ts gurkemeie
1 klype salt

Yoghurtdressing med syltet sitron
1/4 syltet sitron (kun skallet)
eller revet sitronskall hvis du ikke har syltet sitron for hånden
2 ss yoghurt naturell
1 ts olivenolje
1 ts sitronsaft
1 lite fedd hvitløk, finhakket
1 ts fersk koriander, finhakket

Ovnsbakte rotgrønnsaker
1 gulrot, i staver
1 liten rødbete, i staver
0,5 ss god olivenolje
Salt og pepper

Couscous
0,5 dl couscous
1 dl grønnsakbuljong
1 vårløk, finhakket
8 grønne oliven, delt i to
1 ss fersk koriander, finhakket

Lammekotelettene og yoghurtdressingen med syltet sitron kan lages i god tid i forveien, også dagen før, hvis det passer deg best.

Tørk lammekotelettene med tørkepapir. Bland sammen olje, sitronsaft og krydder til en ganske tørr marinade/krydderpaste. Gni lammekotelettene godt inn med marinaden og la de ligge og godgjøre seg en times tid (eller lenger).

Fjern fruktkjøttet i den syltede sitronen og finhakk skallet. Rør sammen sitronskall, yoghurt naturell, olivenolje, sitronsaft, finhakket hvitløk og koriander. Sett dressingen kaldt til resten av maten er klar.

Forvarm ovnen til 225 grader. Skrell gulrot og rødbete og skjær i omtrent like store staver. Vend sammen med olje og krydre med salt. Stek i ovnen til de er møre og har fått god farge. Det tar ca. 15-20 minutter.

Tilbered couscous som anvist på pakningen. Jeg bruker som oftest buljong eller kraft i stedet for vann for å få enda mer smak.

Varm opp en grillpanne eller stekepanne på relativt sterk varme (eller fyr opp grillen). Når jeg bruker grillpanne tilsetter jeg ikke ekstra fett, men det kan være du vil ha litt olje i en vanlig stekepanne. Stek lammekotelettene ca. 4 minutter på hver side (når kotelettene er ca. 3 cm tykke).

Bruk en gaffel til å “fluffe” opp couscousen og tilsett finhakket vårløk, oliven og fersk koriander. Bland alt godt sammen og server sammen med eksotiske lammekoteletter og yoghurtdressing.

yoghurtdressing med syltede sitroner

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.