Syltede sitroner fylles med salt
Tilbehør

Syltede sitroner

For et par år siden var jeg på matreise til Marokko og oppdaget syltede sitroner for første gang. Det er en helt spesiell ingrediens med en distinkt smak, som brukes mye i marokkansk matlaging. Og så er det superenkelt å lage selv! Jeg dro rett hjem og fylte et Norgesglass med salt og sitroner. Så ventet jeg…

Syltede sitroner fylles med salt

God holdbarhet

Du trenger nemlig en solid dose tålmodighet i tillegg til sitronene og saltet. Det skjer en slags fermentering i glasset og over tid blir både fruktkjøttet og skallet mørkere, nesten karamellisert på fargen.

De syltede sitronene er klare til bruk etter omtrent en måned, men kan oppbevares mye lenger enn det. Er du nøye med å bruke sterile glass, kan du ha glede av sitronene i flere år framover.

Her har jeg laget en rask innføring i marokkansk mat, dersom du er interessert i å lære litt mer om dette spennende kjøkkenet.

glass med syltede sitroner

Som du ser har jeg fremdeles noen sitroner igjen fra den første runden, i tillegg til de jeg nettopp har laget. Det er nemlig ikke så mye som skal til når det brukes i matlagingen.

Slik bruker du syltede sitroner

Resultatet smaker salt og surt (dah!), men selvsagt mer utviklet. Spesielt de som har stått lenge får en mer “moden” smak med en nesten parfymert aroma. Smaken er helt unik, så dersom du ikke har hjemmelagde syltede sitroner eller kan få kjøpt på din lokale importbutikk, ja da er det nesten bedre å sløyfe det helt.

I Marokko brukes sitronene gjerne sammen med ingefær og gurkemeie, i gryteretter (tagine) med oksekjøtt eller kylling, og grønne oliven (jeg får komme med en oppskrift på det senere).

kyllingtagine med syltede sitroner
Kyllingtagine med ingefær, gurkemeie og syltede sitroner. De grønne olivenene blir tilsatt ca. 10 minutter før servering.

Jeg elsker også å bruke sitronene i en deilig vegetargryte, med spicy couscous til.

Ellers har jeg lest på det store internettet at noen bruker sitronene i dressinger, til pastaretter og salater. Til og med martinien kan nytes med skall fra syltet sitron. Prøv deg litt fram, så skal du se du må lage enda mer.

Så, hvis du har et sitrontre i hagen (kanskje lite sannsynlig om du bor i Norge) eller bare har kjøpt inn et aldri så lite parti sitroner, ja da kan du lage syltede sitroner! Det er så enkelt at det nesten ikke kan kalles en oppskrift, engang. Bare gjør det, så har du neste gang du du snubler over en oppskrift med syltede sitroner på ingredienslisten.

Syltede sitroner på 1 måned vs. 2 år

Syltede sitroner

Sitroner, gjerne økologiske
Ca. 1 ss bordsalt pr. sitron
Store norgesglass, eller lignende

Siden skallet er en del av resultatet er det lurt å bruke økologiske sitroner. Ellers må du vaske og tørke skallet ekstra godt før du går videre.

Det er også anbefalt å bruke sitroner med tynt skall. Da får du det beste resultatet, men det går fint med tykt skall også.

Bruk en skarp kniv og lag et snitt fra stilkfestet og litt over halvveis ned i hver sitron. Skjær et tilsvarende snitt på tvers av det første slik at sitronene er delt i 4 i den ene enden og er hel i den andre.

Fyll hver sitron med ca. 1 spiseskje finkornet salt.

Legg sitronene, så mange du får plass til, på et sterilt glass (kok i en stor gryte med vann eller oppbevar 10 minutter i ovnen på 100 grader). Har du flere sitroner kan du presse sitronsaften og helle over på glasset.

Sett på tett lokk, merk glasset med dato og vent. Etter en måned kan du begynne å bruke de syltede sitronene. Bruk rene redskaper når du fisker ut sitronene, slik at de varer lenge.

4 Comments

 1. Hva mener du med setningen der du skriver om sterilisering av beholderne: «Har du flere sitroner kan du presse sitronsaften og helle over på glasset»?

  • ENEstående Mat

   Hei Mari! Det jeg mener er at du kanskje har 1 stort glass som du fyller med sitroner (3-4 stk.) men fremdeles har kanskje 1-2 sitroner ekstra. Har du et mindre glass kan du sylte de for seg selv, eller du kan presse saften over de andre sitronene.
   Håper det ble litt tydeligere. Lykke til!
   AC :-)

 2. Har du ikke noe vann i glasset med sitronene?

  • ENEstående Mat

   Hei Kristin! Jeg har ikke brukt noe annet enn sitroner og salt når jeg har laget dette. Det har ikke vært behov for det og er heller ikke det jeg lærte da jeg var på matkurs i Marrakech.
   Noen sitroner avgir mer væske enn andre og hvis du har flere sitroner enn du får plass til, kan du presse ut saften og helle over i glasset. Jeg har også sett oppskrifter hvor de fyller på med flere sitroner etter noen dager når de første har sunket sammen, eller fyller opp med sitroner og så heller på saltet. Og andre igjen som fyller på med vann. Det er med andre ord mange veier til gode syltede sitroner. Lykke til

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.