marokkansk vegetargryte
Kjøttfri mandag, Middag

Marokkansk vegetargryte med spicy couscous

Denne gryteretten er så himla digg at du kommer til å glemme at det ikke er kjøtt i den. Blant annet er det masse deilig smak fra klassiske marokkanske kryddere som ingefær, spisskummen, paprika og gurkemeie. Det er ikke hett, men det er mye smak.

Men det som virkelig gjør meg mo i knærne er den spicy couscousen. Couscous smaker jo egentlig ikke så mye i seg selv, men blandet med kikerter og en ganske så frekk liten harissadressing blir det fest. Og sammen med de søte rotgrønnsakene blir det helt magisk.

marokkansk vegetargryte

spicy couscous til vegetargryte

I tillegg til krydderne er det harissa og saltsyltede sitroner som også er viktige ingredienser i marokkansk matlaging. Begge to har en helt særegen smak som kan være vanskelig å erstatte. Harissa kan byttes ut med en annen chilipaste, mens syltede sitroner er en annen historie. De smaker salt, syrlig og bittert på en gang – ganske unikt. Får du ikke tak i det på din lokale importbutikk så er det ingen krise å lage vegetargryta uten. Det er mange andre gode smaker her.

Om du skulle være så uheldig å slippe litt kylling eller lammekjøtt oppi denne gryta, så er det ingen krise. Et av mine favorittord for tiden er nemlig “fleksitarianer”. Det noe velsignet positivt ved det, det åpner for muligheter og det setter ingen grenser eller absolutte forbud. Det er 2019-versjonen av Ole Brumm-klassikeren: “Ja takk, begge deler”.

Marokkansk vegetargryte med spicy couscous (1 porsjon)

0,5 gulrot, i biter
0,5 pastinakk, i biter
0,5 rødløk, i båter (med rot)
1 potet, i biter
0,25 flaskegresskar, I biter
0,5 ss olivenolje
0,5 ts gurkemeie
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts malt spisskummen
0,5 ts malt paprika
0,25 saltsyltet sitron, finhakket
Salt og pepper
2,5 dl grønnsakkraft
5 grønne oliven uten stein, delt i 2
0,5 ss fersk mynte, finhakket

Spicy couscous
50 g couscous
50 g kikerter (fra boks)
5 g smør
1 dl kokende vann
0,5 ts harissa
1 ss extra virgin olivenolje
0,5-1 ts sitronsaft
0,5 ss fersk koriander, finhakket
0,5 vårløk, finsnittet

Forbered alle grønnsakene først: skrell, rens og skjær i biter. Skjær løs skallet på den syltede sitronen og finhakk innmaten. Ta vare på skallet til servering.

Varm opp olivenolje i en tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Tilsett grønnsakene og la de surre i ca. 1 minutt. Rør inn krydder og finhakket konservert sitron. Smak til med salt og pepper.

Hell over grønnsakkraft, kok opp og la alt småkoke uten lokk til grønnsakene er møre (ca 20 minutter). Tilsett grønne oliven når det er et par minutter igjen av koketiden.

Ha couscous, kikerter og smør i en bolle. Hell over kokende vann og dekk med plastfolie. La bollen stå i 10 minutter til couscousen er ferdig.

Bland sammen vårløk, harissa, olivenolje, sitronsaft og koriander. Vend inn mesteparten av dressingen i couscousen.

Server vegetargryta med spicy couscous og resten av harissadressingen. Dryss på mynteblader og syltet sitronskall til slutt.

PS: Harissa kan erstattes med en annen type chilipaste, srirachasaus, chilipulver eller chiliflak. Tilsett litt og litt til du finner rette mengden og styrken som passer din gane best.
Syltet sitron er som nevnt ikke så lett å bytte ut og fremdeles få samme smak, men litt revet sitronskall og sitronsaft vil kunne fungere som erstatning.

vegetargryte med marokkanske smaker

9 Comments

 1. Dette så godt ut, så denne retten vil jeg absolutt prøve. Er ingen stor fan av couscous, men går sikkert fint når den blir spicy. Harrisa er ikke sikkert jeg får tak i, men kan det erstattes med noe annet krydder?

  • ENEstående Mat

   Hei! Så gøy at du ble fristet av oppskriften. Liker du ikke couscous kan du selvsagt erstatte med ris, bulgur eller til og med pasta, hvis du vil. Harissa er sterk chilipaste så du kan erstatte med en annen type chilipaste, srirachasaus, chilipulver eller chiliflak. Smak deg fram til mengden med å tilsette litt og litt til du finner en fin balanse og styrke som passer deg. Lykke til :-)

 2. Hei, jeg bor i Oslo og lurer på om du kunne gi meg navnet på en butikk hvor en får tak i syltede sitroner?
  Jeg har “sagene frukt&grønt” 10 minutter unna, men kan ikke huske å ha sett dem der.
  Ha en fin uke!
  Dora

  • ENEstående Mat

   Hei, Dora! Noen fortalte meg at Jakobs på Holtet selger syltede sitroner og at de fleste importbutikker med matvarer fra Tyrkia og Midtøsten skal ha det. Spør på Sagene, de har det sikkert.
   Jeg har faktisk ikke kjøpt syltede sitroner selv, jeg har bare laget selv (noe som er superenkelt, men det tar jo gjerne en måned før de kan brukes).
   Lykke til! AC :-)

 3. Hei
  Denne så spennende ut. Liker å lage mat med grønnsaker og krydder.
  Harissa har jeg aldri brukt. Hvor finner man det?

  • ENEstående Mat

   Jeg har kjøpt harissa på importbutikker i Oslo, gjerne på boks. Spør betjeningen, de kan sikkert peke det ut for deg i de velfylte hyllene. Det er som en tomatpuré, bare med veldig krydret og sterk smak, så hvis ikke du får tak i kan du erstatte det med en annen type chilipaste, eller tomatpuré med chilipulver f.eks. Lykke til!
   AC :-)

 4. Hei igjen og takk for svar
  Prøver det

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.