syltet gresskar på glass
Tilbehør

Syltet gresskar med ingefær

Da jeg var liten og drømte om drømmeprinsen og ballkjoler i tyll (jeg legger all skyld på Disney) drev besteforeldrene mine med sylting av gresskar. År etter år fylte de glass på glass med lekre og syrlige gresskarterninger – og jeg kunne ikke brydd meg mindre! Jeg tror aldri jeg smakte en eneste terning, ikke en eneste gang. At det går an å bli så dum (eller sta, alt ettersom)…

syltet gresskar på glass

Sakte men sikkert er jeg i gang med å rette opp feilen, selv om jeg neppe tror ingefær og nellik stod i oppskriften til mormor. Nå kan jeg nemlig ikke få nok! Jeg har endelig oppdaget at syltet gresskar er like uunnværlig på middagsbordet som syltet rødløk, til panerte svinekoteletter, grillet fisk, lammelår – og som pikant topping på kremet gresskarsuppe. Prøv selv!

Syltet gresskar med ingefær (ca 1,5 l)

1 kg gresskar, i terninger
25 g fersk ingefær, i skiver
2 dl eplecidereddik
4 dl hvitt sukker
6 dl vann
1 laurbærblad
10 hele nellikspiker
4 skiver sitron (gjerne økologisk)

Fjern skall og kjerner fra gresskaret og del i like store terninger (1-1,5 cm store). Skrell ingefærroten og skjær i 2-3 mm tykke skiver.

Ha eddik, sukker og vann i en stor kasserolle. Varm opp under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Tilsett ingefær, laurbærblad og nellik, og la alt koke opp. Ha i gresskarterningene og sitronskivene, senk temperaturen og la alt småkoke til terningene så vidt er møre. De skal ha litt tyggemotstand, og helst ikke bli til most når de løftes over på glass.

syltet gresskar med ingefær og nellik

Bruk hullskeiv og ha gresskarterningene over på varme, sterile glass. Husk å få med ingefærskivene og nelliken, men la gjerne laurbærbladet og sitronskivene være igjen i gryta. Fyll opp glassene med den varme laken, og sett på lokk mens det hele fremdeles er godt og varmt. La glassene med syltet gresskar avkjøles i romtemperatur, og oppbevar deretter tørt og kjølig. Så lenge det er vakuum i glassene vil innholdet holde seg lenge – gjerne opp til et år.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.