Grateng med kjøttboller og pasta
Middag

Grateng med kjøttboller og pasta

Grateng er restenes nirvana! Har du en skakk osteskalk i kjøleskapet, en ensom vårløk eller en slapp paprikabit? Potetrester? Nesten tomt glass med kapers? Hiv det i gratengen – det blir bra nesten uansett! Det som er bra med akkurat denne gratengen, er at du kan bruke både pastarester (du kjenner sikkert til problemet med å koke passe mengde pasta), og eventuelle kjøttboller du tilfeldigvis måtte ha tilgjengelig (selv om det kanskje er mindre sannsynlig). Det eneste som er synd er at jeg er blitt ganske god på å lage mat til én etter 6 år med matblogg med det som tema, og dermed har jeg nesten aldri mat til overs. Heldigvis er det ingenting i veien for å lage denne gratengen uten å bruke rester også. Ingen unnskyldning til å la være, altså. Puh!

Grateng med kjøttboller og pasta

Grateng med kjøttboller og pasta (1 porsj.)

Kjøttboller med soltørkede tomater
2 stk soltørkede tomater
1 lite fedd hvitløk, finhakket
100 g karbonadedeig
1 ts kaldt vann
Salt og pepper
Olje til steking

Jeg bruker tørre soltørkede tomater og lar de ligge ca 30 minutter i varmt vann før jeg bruker de i matlaging. Det er også mulig å bruke soltørkede tomater som ligger i olje, men pass på at minst mulig av oljen følger med i kjøttbollene.

Finhakk hvitløk og de ferdig utvannede tomatene og ha i en blandebolle sammen med karbonadedeigen. Bruk hendene til å blande deigen godt sammen med litt kalt vann. Smak til nykvernet pepper og litt salt om nødvendig. Bruk hendene eller teskje til å forme små kjøttboller.

Varm opp olje i stekepanne på middels sterk varme og stek kjøttbollene 3-5 minutter så de får fin stekeflate. Det er ikke så viktig at de er gjennomstekte siden de skal inn i ovnen med resten av gratengen.

grateng med kjøttboller pasta

Grateng
ca 50 g tørr pasta (rør/skruer/makaroni)
Olje til steking
1/4 grønn squash, i terninger
1 stor sjampinjong, i skiver
1/4 gul løk, grovhakket
0,75 dl lettmelk
0,5 dl kremfløte
1 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
50 g revet ost

Kok pastaen i lettsaltet fosskokende vann så den er så vidt mør. Den skal være litt hard i kjernen. Hell av kokevannet og la pastaen “lufttørke” i gryta.

Varm olje i stekepanne på middels sterk varme. Grovhakk løken og la det surre i panna til løken er blank og mør. Tilsett squash i terninger og sjampinjong i skiver og la alt steke videre til soppen så vidt begynner å falle sammen.

Ha melk, fløte og finhakket hvitløk i en kasserolle og kok opp forsiktig. Trekk til side og smak til med salt og nykvernet pepper.

Vend de ferdigstekte kjøttbollene, pastaen, grønnsakene og halvparten av osten, inn i fløtesausen. Hell alt over i en ildfast form og fordel resten av osten på toppen. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Når kantene begynner å få litt farge og osten har smeltet er kjøttbollegratengen klar. Ringle over litt god olivenolje (og et lite persilledryss og revet parmensan dersom du har) og server med godt brød. NAM!

grateng med kjøttboller og sopp

2 Comments

  1. En av de beste gratengene jeg har smakt. Hadde i litt bacon og syntes den ble enda bedre da. Hele familien likte denne.

    • ENEstående Mat

      For en fantastisk hyggelig tilbakemelding, Monica! Og takk for bacon-tipset. Det må testes. AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.