enkel pastasaus
Kjøttfri mandag, Middag, Saus

Rask og enkel pastasaus

Jeg er utrolig glad i leiligheten min, mitt lille Elveslott. Hver dag siden jeg kjøpte det 42 kvadratmeter store palasset i første halvdel av 2010, har jeg gått inn i mitt lune rede med et smil om munnen. Jeg kunne ikke være mer fornøyd – med ett lite unntak. Det har seg nemlig slik at jeg en mars-dag i 2010 stod i kjøkkenavdelingen på IKEA og skulle velge ut kjøleskap til mitt nye kjøkken. Valgmulighetene var ikke mange (det begrenser seg selv hvor mye man får plass til på 5 kvadratmeter), men jeg husker fremdeles det som nå står for meg som de beryktede “FLW” – famous last words: Jeg trenger ikke så stort kjøleskap, jeg, for jeg har jo aldri noe i det likevel! Og 6 måneder senere begynte jeg å skrive matblogg. Oh, ironien…

enkel pastasaus

Et resultat av at jeg valgte det minste kjøleskapet jeg omtrent kunne finne, er at det er smekkfullt stort sett hele tiden. Jeg har så mange glass med ting og tang, som hjemmelaget gelé og syltetøy, andre syltede prosjekter, surdeigen min, spennende glass fra utenlandske markeder som jeg har glemt hvorfor jeg kjøpte, et ukjent antall asiatiske sauser osv. Ulempen er at alt dette tar opp plass som kunne vært brukt til ferske råvarer, mens den store fordelen er at jeg stort sett slipper å tenke på om jeg har soltørkede tomater eller italienske ansjoser. Og dermed er jo denne superenkle pastasausen kun 10 minutter unna.

Moralen er: Uansett lite eller stort kjøleskap, fyll opp med gøye glass og flasker med gode smaker, og kast for all del ikke ansjosen som står og skuler på deg bakerst i kjøleskapet. I dag får du bruk for den!

Rask og enkel pastasaus (1 porsjon)

1 ss olivenolje
1/4 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ss soltørkede tomater i olje, finhakket
2 italienske ansjosfileter, finhakket (kan sløyfes)
1 dl tomat passata, eller “pulpa”
Salt og pepper
0,5-1 ts balsamicoeddik
Akasiehonning

1 ss bladpersille, finhakket
Basilikumblader

ca 100 g spaghetti, tagliatelle eller annen tørr pasta

Varm opp olje i stekepanne på middels sterk varme. Tilsett finhakket løk, hvitløk, soltørkede tomater og ansjosfileter. Dersom du ikke liker ansjosfileter, prøv én gang, for min skyld. Det smaker ikke ansjos av sausen – de er mer der som krydder. Dersom du fremdeles ikke liker ansjosfileter etter å ha prøvd, er allergisk, ikke har, eller vil gå fullstendig vegetar, dropp filetene. Det er ingen stor krise for smaken.

Så: Varm opp olje i stekepanne på middels sterk varme. Tilsett finhakket løk, hvitløk, soltørkede tomater og eventuelt ansjosfileter. La alt surre under omrøring et par minutter til ansjosen har “smeltet” bort.  Hell over tomat passata og smak til sausen med salt og pepper, syrlig balsamicoeddik og litt søt akasiehonning om nødvendig. La sausen småputre i 5 minutter.

Kok pastaen i fosskokende, lettsaltet vann til den er “al dente”, altså har litt tyggemotstand men er ikke hard i kjernen.

Rør inn finhakket bladpersille i den ferdige sausen. Hell av kokevannet på pastaen og vend pastaen i sausen. Server med én gang, gjerne toppet med noen friske basilikumblader.

pastasaus med tomat

Inspirasjon til oppskriften fant jeg på klikk.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.